Witam.
W niedzielę uwarzyłem swoją pierwszą warkę (nie licząc wcześniejszego brew-kita) Pale Ale z zestawu CP i mam lekkie obawy czy aby wszystko przebiega tak jak powinno
Mój niepokój wzbudziła dosyć niska "czapa fermentacyjna". Podczas fermentacji burzliwej w warce z puchy piana ta miała kilka (ok. 5) cm. Tu natomiast ma 1 cm.
Piana wygląda zdrowo
o tak
Tylko czy nie jest za mała? Co może to oznaczać? Drożdże jakie zadałem to Safafe US-05
Zacieranie infuzyjne z dwiema przerwami (61-63 i 71-73)
Czy tak niska piana nie jest niczym złym czy wręcz przeciwnie i powinienem obawiać się słabego odfermentowania?
Pozdrawiam.
W niedzielę uwarzyłem swoją pierwszą warkę (nie licząc wcześniejszego brew-kita) Pale Ale z zestawu CP i mam lekkie obawy czy aby wszystko przebiega tak jak powinno
Mój niepokój wzbudziła dosyć niska "czapa fermentacyjna". Podczas fermentacji burzliwej w warce z puchy piana ta miała kilka (ok. 5) cm. Tu natomiast ma 1 cm.
Piana wygląda zdrowo
o tak
Tylko czy nie jest za mała? Co może to oznaczać? Drożdże jakie zadałem to Safafe US-05
Zacieranie infuzyjne z dwiema przerwami (61-63 i 71-73)
Czy tak niska piana nie jest niczym złym czy wręcz przeciwnie i powinienem obawiać się słabego odfermentowania?
Pozdrawiam.
Comment