kondycjonowanie a filtr zacierowy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MatPozMar
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.12
    • 31

kondycjonowanie a filtr zacierowy

Witam, a ja mam pytanie odnośnie procesu kondycjonowania a używania filtra zacierowego.
    Czy ma to sens, skoro do filtra nie potrzeba łuski?? Chyba że samo kondycjonowanie wpływa jakościowo później na produkt finalny. Za odpowiedź dziękuję

zdrowie
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23977

Zdaje się że zastosowałeś za duży skrót myślowy.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• MatPozMar
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.12
      • 31

tzn??

Co napisałem niejasno?

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Nie podałeś definicji filtra zacierowego i nie określiłeś kontekstu użycia wyrazu "kondycjonowanie".
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• MatPozMar
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.12
          • 31

W drugim sposobie filtracji wykorzystuje się filtr zacierowy, a cały proces jest niemal całkowicie zautomatyzowany. Prasa filtracyjna zbudowana jest z ram i pionowo użebrowanych płyt, które obciągnięte są płótnem filtracyjnym z plastiku. Zatrzymuje ono wysłodziny, kiedy zacier pod ciśnieniem przepływa przez filtr. Stosowanie filtru zacierowego pozwala na szybsze i bardziej równomierne filtrowanie

Proces kondycjonowania polega na poddaniu słodu działaniu ciepła, wilgoci oraz ostudzeniu w celu optymalnego przygotowania do zmielenia go w śrutowniku.

oczywiście proces jest przeprowadzany w dużych browarach

pytanie czysto informacyjne
          Ostatnia zmiana dokonana przez MatPozMar; 2011-10-19, 13:52.

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23977

kolega pyta w kontekście przemysłowym? Kiedyś w Koszalinie widziałem w użyciu prasę filtracyjną i tam zdaje się słód był wręcz mielony na mąkę jeśli dobrze mi się kołacze po łbie. Nie wiem czy był wcześniej kondycjonowany. Zawsze można wykonać telefon do tegoż browaru i dopytać.
            Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-10-19, 14:27.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• ecc81
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2008.10
              • 79

Nie znam się zbytnio na tym, ale wydaje mi się, że jeśli kondycjonowanie słodu przed śrutowaniem ma tylko na celu ochronę łuski przed zbyt mocnym zmieleniem (dodatkowo także częściowo wspomaga filtrację w tradycyjnej kadzi filtracyjnej - ale w tym wypadku nie ma to znaczenia), to przy filtrze zacierowym, gdzie filtracja odbywa się nie na łusce, ale na płótnach, taki zabieg jest niepotrzebny, a nawet wg. mnie niewskazany. Nie wiem, czy kolega MatPozMar myślał także o śrutowaniu na mokro - bo w sumie wtedy stosuje się kondycjonowanie - jeśli tak, to poronionym pomysłem wydaje mi się łączenie: śruty na mokro z filtrem zacierowym. W tej metodzie filtracji chodzi przede wszystkim o otrzymanie maksymalnej wydajności warzelni poprzez wyjątkowo mocne rozdrobnienie słodu. A tak mocnego ześrutowania używając metody na mokro się nie uzyska. Ale jeśli nawet zastosować takie śrutowanie przy f. zacierowym, to łuska, która normalnie służy jako złoże filtracyjne, w tym przypadku mogłaby 'zakleić' płótna filtra, zmniejszając przez to powierzchnię filtrującą.
              Takie wywody teoretyka amatora, czekam na wypowiedź kogoś z doświadczeniem, bo w sumie problem ciekawy.

Comment

• MatPozMar
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2010.12
                • 31

dodam, że przy filtrze zacierowym stosuje się młyny młotkowe i słód jest po zabiegu fachowo nazywany pyłem słodowym z racji swojego rozdrobnienia, rozdrabniany na sucho tak sadzę, pytanie najważniejsze czy kondycjonowanie słodu wpływa na efekt organoleptyczny produktu, bo o taki nam najbardziej chodzi,

Comment

• ecc81
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2008.10
                  • 79

Pytanie: a czy do śrutownika młotkowego można używać kondycjonowanego słodu? Raczej nie, bo takowy śrutownik posiada sita, przez które przedostaje się zmielony słód. Każda nadmiarowa wilgotność w takim układzie prowadzić będzie do zapchania sit.

Comment

• MatPozMar
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.12
                    • 31

nie miałem do czynienie ze śrutownikami młotowymi, a co dwie i więcej głowy to nie jedna .... ale kwestia produktu nie wiadomo?? we wcześniejszych postach przeczytałem, że lepsze odfermentowanie, widmo alkohol ma wpływ na smak, może trochę sobie odpowiedziałem na pytanie, ale myślałem o innych związkach, które teoretycznie mogę lepiej/ gorzej ekstrahować się z łuski itp. czemu pytam, mam po prostu zaprojektować warzelnie na zajęcia, a poza tym oczywiście jestem czynnym artystą- piwowarem

Comment

• ecc81
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2008.10
                      • 79

Skoro tylko o to chodzi, to jeśli zastosujesz słód częściowo złuszczony to przez mniejszą ilość łuski w zacierze i filtracji, otrzymasz mniej garbników/tanin w gotowym piwie. A tak poza tym, to na chłopski rozum, innych różnic nie otrzymasz

Comment

• MatPozMar
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2010.12
                        • 31

dzięki za pomoc, ale łuski jest tyle samo, tylko lepiej rozdrobniona

Comment

• Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MatPozMar Wyświetlenie odpowiedzi
                          ... pytanie najważniejsze czy kondycjonowanie słodu wpływa na efekt organoleptyczny produktu, bo o taki nam najbardziej chodzi,
                          Kondycjonowanie słodu nie wpływa na efekt organoleptyczny produktu, może jedynie zwiększyć wydajność, i to w niewielkim stopniu. Mielenie słodu i filtry zacierowe stosowane są jedynie w celu zwiększenia wydajności warzelni, a nie w celu osiągnięcia jakichś szczególnych efektów smakowych.

W zasadzie odpowiedź jest prosta - czy w piwach koncernowych zauważyłeś jakieś szczególne walory organoleptyczne poza brakiem smaku? Nie sądzę, więc łatwo wysnuć z tego wniosek, że nie ma to znaczenia.

Comment

• MatPozMar
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2010.12
                            • 31

No są na pewno słabej powtarzalnej jakości

Moje bardziej mi smakuje, nawet jeżeli jakość nie jest w 100% powtarzalna, co często organoleptycznie jest ciekawe.

ponadto dowiedziałem się, że jeżeli używamy młotkowych śrutowników i otrzymujemy mąkę czy tez pył słodowy nie stosujemy kondycjonowania.

Comment

Przetwarzanie...
                            X