Witam. Czytałem gdzieś, że istotną rzeczą jest jak najszybsze wystudzenie brzeczki po chmieleniu. Ponieważ w wysokiej temperaturze wydzielają się jakoweś związki siarki, które w wiadomy sposób niekorzystnie wpływają na smak końcowy piwa. Związki te podczas gotowania (patrz "wrzenia") brzeczki ulatują w powietrze, natomiast jeśli przestaję się gotować nadal się tworzą z ta różnicą że w niej pozostają. Ktoś radził, że dobrym rozwiązaniem jest gotowanie bez przykrycia, lecz czy związki te nie powstają już w czasie podgrzewania słodów i czy wtedy też lepiej mieć garnek bez przykrycia. Prosiłbym o rozwinięcie tematu bo bardzo mnie zainteresował. Z góry dziękuje.
Szybkość chłodzenia brzeczki
Collapse
X
-
O to chodzi? http://www.wiki.piwo.org/index.php/DMSMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Mniej książków więcej piwaComment
Related Topics
Collapse
-
Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.
Czy (i jaki) wpływ...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Z Tomkiem Kieżą piwowarem i właścicielem browaru w Małomicach, poznałem się na WFDP. Sympatyczny facet, od razu dostałem zaproszenie do odwiedzenia jego piwnej Stacji
co udało się zrealizować 25.07.2019.
Co prawda browar nie mieści się na stacji jakby wskazywała nazwa (bo ta jest...-
Channel: Browary polskie
-
-
Witam,
oferuję do sprzedaży pasteryzator z wanną do chłodzenia - idealny do browaru rzemieślniczego lub restauracyjnego.
Do pasteryzatora można jednorazowo załadować i pasteryzować 14 skrzynek z piwem.
Podgrzewanie wody zapewniają dwie grzałki po 12kW każda.
Obieg...2017-09-19, 11:16 -
Witam wszystkich, jestem początkujący i zamierzam zrobić sobie moją drugą warkę z brewkitu a później już wziąć się za coś trudniejszego.
No i co do tego brewkitu właśnie to pierwszą warkę zrobiłem z 1,6kg brewkitu oraz 1kg mieszanki suchego ekstraktu i glukozy, piwo wyszło...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment