Szybkość chłodzenia brzeczki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KaiserSo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.12
    • 6

    #1

    Szybkość chłodzenia brzeczki

    Witam. Czytałem gdzieś, że istotną rzeczą jest jak najszybsze wystudzenie brzeczki po chmieleniu. Ponieważ w wysokiej temperaturze wydzielają się jakoweś związki siarki, które w wiadomy sposób niekorzystnie wpływają na smak końcowy piwa. Związki te podczas gotowania (patrz "wrzenia") brzeczki ulatują w powietrze, natomiast jeśli przestaję się gotować nadal się tworzą z ta różnicą że w niej pozostają. Ktoś radził, że dobrym rozwiązaniem jest gotowanie bez przykrycia, lecz czy związki te nie powstają już w czasie podgrzewania słodów i czy wtedy też lepiej mieć garnek bez przykrycia. Prosiłbym o rozwinięcie tematu bo bardzo mnie zainteresował. Z góry dziękuje.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    O to chodzi? http://www.wiki.piwo.org/index.php/DMS
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

      #3
      o DMS
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Czarny1975
        Czas chłodzenia brzeczki
        Czarny1975
        Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

        Czy (i jaki) wpływ...
        2017-09-26, 08:50
      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • dadek
        Małomice, plac Tysiąclecia, Browar Stacja Małomice
        dadek
        Z Tomkiem Kieżą piwowarem i właścicielem browaru w Małomicach, poznałem się na WFDP. Sympatyczny facet, od razu dostałem zaproszenie do odwiedzenia jego piwnej Stacji co udało się zrealizować 25.07.2019.
        Co prawda browar nie mieści się na stacji jakby wskazywała nazwa (bo ta jest...
        2019-09-01, 22:32
      • Moran
        Pasteryzator + wanna do chłodzenia
        Moran
        Witam,
        oferuję do sprzedaży pasteryzator z wanną do chłodzenia - idealny do browaru rzemieślniczego lub restauracyjnego.
        Do pasteryzatora można jednorazowo załadować i pasteryzować 14 skrzynek z piwem.
        Podgrzewanie wody zapewniają dwie grzałki po 12kW każda.
        Obieg...
        2017-09-19, 11:16
      • Charlie44
        Gęstość brzeczki
        Charlie44
        Witam wszystkich, jestem początkujący i zamierzam zrobić sobie moją drugą warkę z brewkitu a później już wziąć się za coś trudniejszego.
        No i co do tego brewkitu właśnie to pierwszą warkę zrobiłem z 1,6kg brewkitu oraz 1kg mieszanki suchego ekstraktu i glukozy, piwo wyszło...
        2017-10-19, 12:51
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...