Szybkość chłodzenia brzeczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • KaiserSo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.12
    • 6

    Szybkość chłodzenia brzeczki

    Witam. Czytałem gdzieś, że istotną rzeczą jest jak najszybsze wystudzenie brzeczki po chmieleniu. Ponieważ w wysokiej temperaturze wydzielają się jakoweś związki siarki, które w wiadomy sposób niekorzystnie wpływają na smak końcowy piwa. Związki te podczas gotowania (patrz "wrzenia") brzeczki ulatują w powietrze, natomiast jeśli przestaję się gotować nadal się tworzą z ta różnicą że w niej pozostają. Ktoś radził, że dobrym rozwiązaniem jest gotowanie bez przykrycia, lecz czy związki te nie powstają już w czasie podgrzewania słodów i czy wtedy też lepiej mieć garnek bez przykrycia. Prosiłbym o rozwinięcie tematu bo bardzo mnie zainteresował. Z góry dziękuje.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    O to chodzi? http://www.wiki.piwo.org/index.php/DMS
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10789

      #3
      o DMS
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      Przetwarzanie...
      X