Piwo 6 zbóż - nagazowanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vude
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.03
    • 40

    #1

    Piwo 6 zbóż - nagazowanie

    Będę dzisiaj butelkować piwo 6 zbóż z Centrum Piwowarstwa i zastanawiam się jak to nagazować.
    Czy dać tyle glukozy co na pszenicę? Myślę o 200g na 20l.
    Co o tym myślicie?
  • Mihai
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 186

    #2
    A na jakich drożdżach fermentowałeś? U siebie zuważyłem zdecydowanie większe nagazowanie przy płynnych, jakbym dał 5g na butelkę to by mi chyba butelki porozsadzało. A i przy suchych wydaje mi się to dość sporo.

    Comment

    • vude
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.03
      • 40

      #3
      Ja używałem Safbrew T-58.

      Comment

      • Mihai
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.02
        • 186

        #4
        Osobiście dałbym 7g na litr

        Comment

        • vude
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.03
          • 40

          #5
          I tak zrobię, zbyt duże nagazowanie w tym piwie może przytłumić smaki. Dzięki.

          Comment

          • Undeath
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.08
            • 113

            #6
            U siebie dawałem 3,5-4 gramy i jest dobrze nagazowane z ładną pianą!

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • e-prezes
              Pinta, Party Pacific Lager
              e-prezes
              Seria "Party Starter" dla Żabki, o której w rozmowie z Kopyrem gdzieś tak z rok temu wspominał Zwierzyna nieco się rozrosła przez ten czas. Były już NZ Pale Ale, West Coast IPA, Session IPA, West Coast APA, Hazy APA oraz East Coast IPA (może coś mi jeszcze umknęło). No i trafiło...
              2024-07-07, 11:32
            • wpadzio
              Cyclades, Nissos 7 Beaufort
              wpadzio
              Jednym z kilku piw warzonych w Cyclades Microbrewery at Tinos Island jest mocny ciemny pilsner. Piwo ma 7% alkoholu przy 15°Plato. Użyto tutaj słodów żytnich, pszenicznych oraz ciemnych karmelowych. Do chmielenia wykorzystano trzy odmiany chmieli, ale nie pochwalono się ich nazwami. Nissos 7 Beaufort...
              2019-05-31, 11:43
            • wpadzio
              Noctua, Chilling Season
              wpadzio
              Piwo z browaru Noctua, mieszczącego się w Atenach. Chilling Season to amber ale, nachmielone amerykańskimi odmianami Centennial, Cascade i Simcoe. Goryczka podana na etykiecie to 35 IBU.

              Barwa bursztynowo-brązowa. Nieklarowna.
              Jasnobeżowa piana, potężna po nalaniu. Posiada...
              2019-05-30, 19:24
            • e-prezes
              Biały, Kawowa Pokusa
              e-prezes
              4,5 % alk. (pewnie z racji laktozy gęstości nie podali). Termin do 20.04.2025

              Akurat za milk stoutami nie przepadam i pewnie dlatego nie będę obiektywny. Stouty wszelakie jednak lubię i co jakiś czas do milka wracam.

              Już po nalaniu piana znika do zera, nagazowanie minimalne...
              2025-02-12, 15:35
            • e-prezes
              Pinta, Portermass Amburana
              e-prezes
              Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
              2025-01-19, 15:40
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...