Piwo 6 zbóż - nagazowanie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • vude
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.03
    • 40

    Piwo 6 zbóż - nagazowanie

    Będę dzisiaj butelkować piwo 6 zbóż z Centrum Piwowarstwa i zastanawiam się jak to nagazować.
    Czy dać tyle glukozy co na pszenicę? Myślę o 200g na 20l.
    Co o tym myślicie?
  • Mihai
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 186

    #2
    A na jakich drożdżach fermentowałeś? U siebie zuważyłem zdecydowanie większe nagazowanie przy płynnych, jakbym dał 5g na butelkę to by mi chyba butelki porozsadzało. A i przy suchych wydaje mi się to dość sporo.

    Comment

    • vude
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.03
      • 40

      #3
      Ja używałem Safbrew T-58.

      Comment

      • Mihai
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.02
        • 186

        #4
        Osobiście dałbym 7g na litr

        Comment

        • vude
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.03
          • 40

          #5
          I tak zrobię, zbyt duże nagazowanie w tym piwie może przytłumić smaki. Dzięki.

          Comment

          • Undeath
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.08
            • 113

            #6
            U siebie dawałem 3,5-4 gramy i jest dobrze nagazowane z ładną pianą!

            Comment

            Przetwarzanie...
            X