Chmielenie przed zagotowaniem brzeczki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • walec
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 193

    #1

    Chmielenie przed zagotowaniem brzeczki

    W newsletterze Beer Smitha dostałem artykuł o dodawaniu chmielu przed zagotowaniem brzeczki (First Wort Hopping).
    Nie wiem czy wszystko dobrze zrozumiałem, ale sprowadza się to do tego że część chmielu aromatycznego dodaje się od razu po filtracji, co ma dać jakieś cudne efekty.
    Stosuje ktoś z Was coś takiego? Warto? Zaciekawiło mnie to, rozważam wypróbowanie, będę wdzięczny za ewentualne komentarze.
    Jakby co mogę wkleić artykuł (po angielsku).
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Ja czasem wrzucam chmiel do brzeczki przedniej, zanim się zagotuje, ale nie zauważyłem żadnych nadzwyczajnych efektów.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3


      Teraz zawsze tak robię, poczytaj w dalszej części. Nie zauważyłem różnicy ale wsypana od razu do gara szyszka, pływajaca dywanikiem po wierzchu, przyśpiesza zagotowanie brzeczki
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • SielskieWzgorze
        Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
        SielskieWzgorze
        Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

        W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
        ...
        2024-02-19, 09:28
      • Danny_daniello
        IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)
        Danny_daniello
        Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
        Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy...
        2020-04-20, 22:19
      • Brandis
        Chmielenie na zimno.
        Brandis
        Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
        Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
        2020-02-05, 16:00
      • Czarny1975
        Czas chłodzenia brzeczki
        Czarny1975
        Przymierzam się do warzenia z ekstraktów. Mam oczywiście pewne braki sprzętowe (garnek poniżej 20 litrów, brak chłodnicy). O ile brak gara 30l nie jest jakimś poważnym problemem (można zawsze uwarzyć mniejszą warkę) o tyle martwi mnie brak chłodnicy.

        Czy (i jaki) wpływ...
        2017-09-26, 08:50
      • Prusak
        Perła, American IPA
        Prusak
        Parametry:
        E: 14, 9 % wag.
        A: 6,2& obj.
        Reklamowane na kontrze chmielenie: Cascade, Centennial, Amarillo, Simcoe.
        Nie wiem, co poszło nie tak, ale wywąchać się ich nie da. Może leciutki nieżyt nosa zdecydował, może nie, ale czuć naprawdę niewiele, śładowa żywiczność,...
        2025-01-04, 22:00
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...