Chmielenie przed zagotowaniem brzeczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • walec
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.02
    • 193

    Chmielenie przed zagotowaniem brzeczki

    W newsletterze Beer Smitha dostałem artykuł o dodawaniu chmielu przed zagotowaniem brzeczki (First Wort Hopping).
    Nie wiem czy wszystko dobrze zrozumiałem, ale sprowadza się to do tego że część chmielu aromatycznego dodaje się od razu po filtracji, co ma dać jakieś cudne efekty.
    Stosuje ktoś z Was coś takiego? Warto? Zaciekawiło mnie to, rozważam wypróbowanie, będę wdzięczny za ewentualne komentarze.
    Jakby co mogę wkleić artykuł (po angielsku).
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Ja czasem wrzucam chmiel do brzeczki przedniej, zanim się zagotuje, ale nie zauważyłem żadnych nadzwyczajnych efektów.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3


      Teraz zawsze tak robię, poczytaj w dalszej części. Nie zauważyłem różnicy ale wsypana od razu do gara szyszka, pływajaca dywanikiem po wierzchu, przyśpiesza zagotowanie brzeczki
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      Przetwarzanie...
      X