Kleikowanie kaszy gryczanej?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

Kleikowanie kaszy gryczanej?

Po lekturze wątku z rewolucyjnym sposobem warzenia bnp postanowiłem spróbować kaszy zamiast płatków błyskawicznych licząc na nieco łatwiejsza filtrację.
    Teraz zastanawiam się nad sposobem zacierania. Czy ktoś ma wiedzę na temat temperatury kleikowania skrobi w gryce? Używał ktoś takiej kaszy?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

Jasne, że ktoś używał ale nic osioł stary nie pamięta.
    A to było tak http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=226

Edit: I następne posty też.
    Last edited by fidoangel; 2011-11-02, 11:43.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
      Jasne, że ktoś używał ale nic osioł stary nie pamięta.
      A to było tak http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=226

Edit: I następne posty też.
      A widzisz - śrutowałeś ją? Ja myślę o zrobieniu kleiku ze 100g pilzna gdzieś na boku i chyba nie będę jej rozdrabniał... Chyba...

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Jak masz kaszę łamaną, to nie trzeba jej śrutować. Taką zwykłą to raczej tak, ja przynajmniej śrutowałem - dla pewności.

Kleikowałem 800g kaszy w 4.5l wody przez ok. półtorej godziny w temperaturze ok. 85*C, bo też nie wiedziałem ile ma być. Trzymałem aż się rozgotowała - na kleik właśnie.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
          Czy ktoś ma wiedzę na temat temperatury kleikowania skrobi w gryce?
          O ile się nie mylę, to temp. kleikowania skrobi gryczanej jest trochę niższa niż pszenicy. Kleikowanie zaczyna się w temp. ok. 55-57st.
          Wydaje mi się, że najlepiej ześrutować grykę osobno, skleikować w proporcji 1:5 z wodą, dodać ok. 1-2 l. rzadkiego zacieru (z już rozpoczętego procesu zacierania słodu), poczekać ok. 20-30 min. w 63st. aż kleik się upłynni. Potem dobrze jest go zagotować i dodać do zacieru głównego w temp. 72 aby scukrować. Tak by było najlepiej.
          Można jednak ześrutowaną kaszę zacierać razem ze słodem - też skleikuje, jednak wydajność pewnie będzie niższa.

Comment

• Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

Czyli jednak śrutować?
            Nie mam dodatkowego dużego gara, więc proporcje wody będę musiał trochę zmniejszyć. Dam 800g kaszy i 100g słodu.
            Wyczytałem, że buckwheat ma dużo jakiś glutanów i dobrze jest zrobić przerwę ferulikową w 45st. Trochę mi się nie chce aż tak bawić, więc po prostu wrzucę grykę do zimnej wody i podjadę powoli na 63, po pół godzince podgrzanie do wrzenia i połączenie z głównym zacierem.
            Zrobię próbę jodkową.

Comment

• zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

Beta-glukanów... Ale zacier z kaszą filtrował się normalnie, na pewno nie tak tragicznie jak żyto. Z płatkami to rzeczywiście była mordęga, ale chyba z innego powodu.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

Płatki wszelakie są łatwiejsze do zacierania, ale utrudniają filtrację. Kasza podobno mniej. Sprawdzę - najpierw belgijski porter gryczany , a następna warka witbier'owy grand cru z kaszą manną. Mniam!

EDIT: Dzięki za podpowiedzi!
                Last edited by Seta; 2011-11-02, 15:37.

Comment

Przetwarzanie...
                X