Niedogazowane piwo ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • raczek84
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.10
    • 58

    Niedogazowane piwo ?

    Witam

    Zastanawiam się ile czasu potrzebuje piwo żeby się nagazowało w butelce ?? Może dałem za mało glukozy albo po prostu jest jeszcze za wcześnie ?? nie wiem.

    Warka butelkowana 19.X.2011 ma minimalną ilość gazu a smakuje jak piwo które jest otwarte kilka godzin (słabo nagazowana) zastanawiam się czy martwić się już czy jeszcze piwo ma czas ?? Jak uważacie ?
  • toto
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.12
    • 949

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam

    Zastanawiam się ile czasu potrzebuje piwo żeby się nagazowało w butelce ?? Może dałem za mało glukozy albo po prostu jest jeszcze za wcześnie ?? nie wiem.

    Warka butelkowana 19.X.2011 ma minimalną ilość gazu a smakuje jak piwo które jest otwarte kilka godzin (słabo nagazowana) zastanawiam się czy martwić się już czy jeszcze piwo ma czas ?? Jak uważacie ?
    Brakuje informacji o ilości surowca do refermentacji, objętości warki, stylu piwa, temperaturze w jakiej refermentowało piwo.
    Ale niezależnie od tego zamknij piwo w jakimś pomieszczeniu i zgub klucz do niego na jakieś dwa tygodnie.

    Comment

    • raczek84
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.10
      • 58

      #3
      IRA wyszło 17l więc dałem 110g glukozy rozpuściłem w wodzie zresztą tak samo refermentowałem 2 puszki brewkitowe i wyszło ok. Co do temp. w jakiej piwo dojrzewa to jest ok 15-17st.(piwnica) więc nie rozumiem co jest nie tak.
      A jeśli po tych 2 tygodniach nadal będzie nie dogazowane co wtedy ??

      Weizen ok 16l wyszło i z tego co pamiętam to dałem ok 115g glukozy więc chyba nie dałem za mało surowca do refermentacji ?? Weizen również w piwnicy dojrzewa

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Trochę niska temperatura, poczekaj jak radzi Toto jeszcze te 2 tygodnie minimum. Będzie dobrze.

        EDIT: Ale 6,5g/l to bardzo mocno nagazowane nie będzie. Nie martw się- to dobrze - ejle nie są mocno gazowane.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-11-02, 19:55.

        Comment

        • toto
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.12
          • 949

          #5
          Wszystko wygląda OK (ja daję trochę mniej surowca do refermentacji). Daj mu trochę czasu.

          Comment

          • admiro
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.05
            • 248

            #6
            Jest jeszcze inna opcja, drożdże padły całkiem przed refermentacją. Jeżeli to jest powód, możesz odkapslować piwo, hydratyzować trochę drożdży suchych, dodać do butelek strzykawką i zakapslować ponownie.

            Ale to ostateczność, najpierw do ciepłego na 2 tygodnie i sprawdzić.
            Moje piwo jest bezcenne.

            Schizma miodowa.

            Comment

            • dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84 Wyświetlenie odpowiedzi
              A jeśli po tych 2 tygodniach nadal będzie nie dogazowane co wtedy ??
              Poczekasz następne 2 tygodnie
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi
                Jest jeszcze inna opcja, drożdże padły całkiem przed refermentacją.
                No, jakby całkiem padły, to nie byłoby gazu w ogóle (i pewnie byłby ocet), a nie MAŁO gazu.

                @Raczek - nie baw się strzykawkami! Jakie zadałeś drożdże?

                Comment

                • raczek84
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.10
                  • 58

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  No, jakby całkiem padły, to nie byłoby gazu w ogóle (i pewnie byłby ocet), a nie MAŁO gazu.

                  @Raczek - nie baw się strzykawkami! Jakie zadałeś drożdże?
                  drożdże s33 do weizena a do IRA nie pamiętam a jakby drożdże całkiem padły to chyba by nie odfermentowało do 3blg nie ?? to teraz mam z piwnicy przenieść do domu ?? czy w tej piwnicy dojdą do odp. temp ?

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Chodzi o to, że jak znasz szczep to można sprawdzić w specyfikacji czy poniżej 17 stopni nie jest dla nich za mało. Fermentisy wszystkie powinny dać radę, ale np w Danstar Windsor producent zaleca powyżej 17st.

                    Moim zdaniem nic nie rób. Poczekaj jeszcze 2 tygodnie.

                    jakby drożdże całkiem padły to chyba by nie odfermentowało do 3blg
                    Admirowi chodziło o to, że mogły paść PO głównej fermentacji.
                    Ty niemniej, jeśli trochę gazu jest, to nie ma czym się przejmować.

                    Inna sprawa, to czy dobrze wymieszałeś/rozpuściłeś surowiec refermentacyjny w młodym piwie. Możesz sprawdzić inną butelkę (np z drugiej skrzynki).

                    Comment

                    • raczek84
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.10
                      • 58

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                      Chodzi o to, że jak znasz szczep to można sprawdzić w specyfikacji czy poniżej 17 stopni nie jest dla nich za mało. Fermentisy wszystkie powinny dać radę, ale np w Danstar Windsor producent zaleca powyżej 17st.

                      Moim zdaniem nic nie rób. Poczekaj jeszcze 2 tygodnie.


                      Admirowi chodziło o to, że mogły paść PO głównej fermentacji.
                      Ty niemniej, jeśli trochę gazu jest, to nie ma czym się przejmować.

                      Inna sprawa, to czy dobrze wymieszałeś/rozpuściłeś surowiec refermentacyjny w młodym piwie. Możesz sprawdzić inną butelkę (np z drugiej skrzynki).
                      Nie mam piwa w skrzynkach stoją do półkach bo mam dużo półek w piwnicy, ale dla pewności zaczekam jeszcze może się ruszy i będzie nagazowane na tyle że nie będzie smakować jak piwo które stało otwarte całą noc .....

                      Comment

                      • raczek84
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2011.10
                        • 58

                        #12
                        Sprawdziłem te drożdże i wprowadziłem was w błąd
                        Ira - MauriBrew Ale 514
                        Weizen - MauriBrew Weiss

                        Ogólnie po jakim czasie piwo powinno być już odpowiednio nagazowane ?

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Sprawdziłem te drożdże i wprowadziłem was w błąd
                          Ira - MauriBrew Ale 514
                          Weizen - MauriBrew Weiss

                          Ogólnie po jakim czasie piwo powinno być już odpowiednio nagazowane ?
                          Po ok. 10 dniach. Ale te twoje mają za zimno.
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84 Wyświetlenie odpowiedzi
                            MauriBrew Ale 514
                            TEMPERATURE RANGE:
                            17-30°C (62-86°F) is optimal for this strain.
                            Sprawdź dokładnie jaką masz temperaturę w piwnicy. Jak masz te 15st, to zostaw, dojdą; ale jak masz mniej, to możesz przenieść piwo na dzień lub dwa do domu.

                            Comment

                            • raczek84
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2011.10
                              • 58

                              #15
                              Ok sprawdzę dokładnie temp. w piwnicy i wszystko będzie jasne.
                              Zakładając jednak że temp. będzie odpowiednia a piwo nadal będzie mało gazowane co wtedy ? dosypać trochę glukozy do każdej butelki ? bo teoria o tym że drożdże padły całkowicie chyba została obalona tym że piwo gaz ma tylko słaby

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X