Nikt takich rad tu nie dawał.
Niedogazowane piwo ?
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-12-28, 01:41.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Pszeniczne 7-10g, pozostałe 5-7g
Pamiętam, że takowe wartości były podawane za właściwe. Moim zdaniem sa one dwukrotnie zawyżone, albo inaczej właściwe dla piwa leżakowanego i podawanego w temparaturze 5st.C. Tylko, że nikt takich stałych warunków do lezakowania nie ma i mało komu chce się spożywac tak bardzo schłodzone piwo..Comment
-
Możesz wskazać, bo pamięć bywa zawodna?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Ja pozwoliłem sobie skorzystać z rady odstawienia "pszenicy" do ciepłego na 3 dni i zadziałało. Już za pierwsza butelką piwko okazało se być idealnie nagazowane a dawałem 5g/litr. Teraz wszystkie chłodzą się w chłodnej poniemieckiej piwnicy
"Nikt mnie nie namówi na 7g"... "7g to za dużo?"... Niech każdy daje tyle ile uważa, że wychodzi mu dobre i tyle
Potwierdzają się moje wnioski wyciągnięte parę postów wcześniej:całą odpowiedzialność za zbyt małe nagazowanie piwa ponosi temperatura i ilość surowca do refermentacji (w tej kolejności)Comment
-
Oczywiście piszesz o piwach dolnej fermentacji. Surowiec do refermentacji w podanych ilościach nie wyklucza dobrego nagazowania górniaków (czasami nawet przegazowani), dzieje się tak przy błędach popełnionych w czasie fermentacji i butelkowaniu piwa z nieprzerobionymi cukrami plus surowiec do refermentacji - tym raczej nie można się chwalić.Comment
-
Każdy ma prawo mieć własne poglądy, ale takie stwierdzenia normalnie mnie wkurzają. Oświadczam Ci, że ja mam takie stałe warunki i z nich korzystam. I nie jestem żadnym wyjątkiem.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)Comment
-
Robert sugeruję, abyś prześledził proces prowadzonych fermentacji, kondycji drożdży, stanie w jakim jest piwo na etapie butelkowania.Ostatnia zmiana dokonana przez bogdan62; 2011-12-30, 10:56.Comment
-
Kryterium, czyli co mamy na myśli pisząc o zmianie nagazowania.
Tym kryterium jest mozliwość spokojnego nalania piwa do kufla za jednym razem i bez przerywania. Niestety, ale trzeba brać solidną poprawkę, by po oczekiwanym okresie leżakowania wszystko było tak jak zaplanowaliśmy.
Wartości podawane jako prawidłowe są dobre ale dla krótkiego, jedno lub dwumiesięcznego okresu.Comment
-
Ja swoje piwa górne nalewam bez przerywania - butelka 0,5l do kufla 0,5l. Piana tworzy zazwyczaj fajną koronkę. Przegazowanego nieco (0,33l bez problemu do szklanki 0,5l) mam bocka (tu wpłynęła chyba temperatura leżakowania) i bardzo (0,33l z problemem do kufla 1l) klasztorniaka (za krótka cicha - był przegazowany od początku).
Ostatnio testowałem kilkanaście różnych warek starszych niż rok.Comment
-
Podepnę się pod temat. Po jakim czasie od zabutelkowania piwo powinno osiągnąć swoje "docelowe" nasycenie CO2, przy następujących założeniach:
- english bitter z brew kita, blg początkowe 11.
- odfermentowana do końca (burzliwa + cicha)
- do refermentacji w 0,5 litrowych butelkach użyłem sacharozy w ilości "standardowej miarki" biowin na 0,5 litra (jak podaje producent ok. 4g) bezpośrednio do butelki.
- wszystkie etapy fermentacji prowadzone w miarę stałej temperaturze - 20 do 21 stopni.
Przypominam pytanie - po jakim czasie od zabutelkowania piwo powinno osiągnąć swoje "docelowe" nasycenie CO2? Po jakim czasie od zabutelkowania i przechowywaniu w podanym wcześniej zakresie temperatur można zacząć degustację?Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.
Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...-
Channel: Czechy
-
-
W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Przed przystąpieniem do uwarzenia swojego pierwszego piwa dużo się naczytałem, mam nadzieje, że w dobrych źródłachNa początek zabrałem się za coś prostego, czyli za brewkit'a Bitter "Traditional Series Northern Star Bitter". Na opakowaniu pisało, aby dodać kilogram...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment