Problem z BLG początkowym

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
    Rozmyślałem by taką proporcję zastosować przy zacieraniu portera bałtyckiego i zrezygnowaniu z czasochłonnego wysładzania, jednak istnieje garnkowy problem pojemnościowo-objetościowy.

    Nie lubie rzadkich zacierów, bo łatwo jest o skrzyżowanie się oplotu filtracyjnego, najlepiej jak od razu przyłoży się go warstwą gęstego, wówczas nie jest podatny na przemieszczanie się przy załadunku wiaderka zacierem.
    Przy piwach bardzo mocnych daję cukier lub ekstrakt słodowy.Plątanie wężyka rozwiąże drut z nierdzewki w środku oplotu.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #17
      Gadacie jak starzy znajomi
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        Gadacie jak starzy znajomi
        Wręcz przeciwnie
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #19
          Kilka kwestii jeszcze zostało do omówienia:
          Szybkość filtracji - 20 minut czy godzina?
          Filtrowane wężykiem z oplotu czy wiadro z dziurkami.
          Jeżeli wężyk należy zwrócić uwagę czy cichcem sobie nie wypłynął i nie ciągnął rzadszego filtratu u góry.
          Kolejna kwestia tworzenia się kominów /przesiąków przez zacier, w browarach stosuje się nacinanie złoża w domu wystarczy przemieszać bez naruszania dolnej warstwy filtracyjnej.
          No może jeszcze temperatura wody do wysłądzania. Zapewne to jeszcze nie wszystko

          Comment

          • raczek84
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.10
            • 58

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
            Kilka kwestii jeszcze zostało do omówienia:
            Szybkość filtracji - 20 minut czy godzina?
            Filtrowane wężykiem z oplotu czy wiadro z dziurkami.
            Jeżeli wężyk należy zwrócić uwagę czy cichcem sobie nie wypłynął i nie ciągnął rzadszego filtratu u góry.
            Kolejna kwestia tworzenia się kominów /przesiąków przez zacier, w browarach stosuje się nacinanie złoża w domu wystarczy przemieszać bez naruszania dolnej warstwy filtracyjnej.
            No może jeszcze temperatura wody do wysłądzania. Zapewne to jeszcze nie wszystko
            Odpowiadając na pytania:
            1. Filtracja 1,5 godziny
            2. wężyk z oplotu. Nie mieszałem po wlaniu zacieru zobaczymy jak będzie przy następnej warce.
            3. Temperatura wody do wysładzania 72st.C rozmawiałem z kolegą z mojego miasta który wysładza wodą w temp. 78stC więc przy następnej warce zastosuje się do tej temp. wyższej no i będę wysładzał do konkretnego BLG i nie będę szaleć z ilością przed chmieleniem jak przy Pale Ale w którym wyszło mi 28l. (23 po chmieleniu)

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84 Wyświetlenie odpowiedzi
              Odpowiadając na pytania:
              1. Filtracja 1,5 godziny
              2. wężyk z oplotu. Nie mieszałem po wlaniu zacieru zobaczymy jak będzie przy następnej warce.
              3. Temperatura wody do wysładzania 72st.C rozmawiałem z kolegą z mojego miasta który wysładza wodą w temp. 78stC więc przy następnej warce zastosuje się do tej temp. wyższej no i będę wysładzał do konkretnego BLG i nie będę szaleć z ilością przed chmieleniem jak przy Pale Ale w którym wyszło mi 28l. (23 po chmieleniu)
              Czyli wszystko w porządku, wysładzanie 72*C też , śrutowałeś sam czy kupiłeś surowiec ześrutowany? Mniej więcej wiesz na co zwrócić uwagę następnym razem.

              Comment

              • raczek84
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.10
                • 58

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedzi
                Czyli wszystko w porządku, wysładzanie 72*C też , śrutowałeś sam czy kupiłeś surowiec ześrutowany? Mniej więcej wiesz na co zwrócić uwagę następnym razem.
                Zestawy kupione ze sklepu BA, a że nie mam śrutownika więc zamawiam już ześrutowane następne będzie DunkelWeizen jak mi się fermentory opróżnią i zobaczymy jakie wyjdzie BLG i jak z wydajnością. Na sam koniec zostawiam Koelscha (trochę trudne piwo)

                A w grudniu kolejne zamówienie chyba będzie tym razem sklep CP i zestawy IPA, WeHeavy, Weizenbock, Witbier

                Comment

                Przetwarzanie...
                X