Problem z BLG początkowym

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • raczek84
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.10
    • 58

    #1

    Problem z BLG początkowym

    Witam

    Jako że jestem ciągle początkujący i nie wiem kiedy nabiorę wprawy na tyle że nie będę musiał zadawać pytań mam właśnie takie jak w temacie.

    Zrobiłem dzisiaj PaleAle myślałem że jak poradziłem sobie z Weizenem, Grodziskim to Ale będzie spacerkiem.
    Niestety wysłodziłem do ok28l bo filtrat leciał 5BLG to szkoda mi było zostawić tego w młócie.
    Po chmieleniu wyszło 23l gotowej brzeczki, niestety BLG przed zadaniem drożdży zamiast 12 wyszedł tylko 9,5 i kompletnie nie wiem co źle zrobiłem....
    Zacierałem gęsty zacier w stosunku 3:1 zacierałem jednotemperaturowo 67-68 przez 75 minut, podniosłem do 76 i dałem do filtracji.

    Poradźcie co mogłem sknocić z piwem które uchodzi za najłatwiejsze.....
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Wyszła ci mała wydajność.

    Przy zacieraniu jednotemperaturowym wychodzi mniejsza no i zacierałeś 1:3.
    W tym tkwi tajemnica.

    Zacieraj 1:4. To daje najlepszą wydajność.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-11-04, 20:17.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #3
      Zacieraj 4 lub 5:1
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Ile kg słodu było?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • raczek84
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.10
          • 58

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
          Ile kg słodu było?
          4kg słodu.

          Rozumiem że gdybym zacierał w większej ilości wody wyszłoby więcej BLG początkowego tak ?? w tym jest problem ?

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            4 kg to wg przeciętnej wydajności początkującego piwowara 20 litrów12 blg. Zrobiłeś 23 litry, zatem siłą rzeczy blg spadło, może trochę za dużo, ale żadna tragedia.

            Osobiście nie zauważyłam wzrostu wydajności przy zacieraniu w większej ilości wody, ani jej spadku w przypadku zacierania jednotemperaturowego. Skup się na powolnym wysładzaniu i kontrolą zarówno ilości brzeczki jak i jej blg przed chmieleniem.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
              Wyszła ci mała wydajność.

              Przy zacieraniu jednotemperaturowym wychodzi mniejsza no i zacierałeś 1:3.
              W tym tkwi tajemnica.

              Zacieraj 1:4. To daje najlepszą wydajność.
              Nigdy nie zauważyłem różnicy w wydajności ze względu na rodzaj zacierania. Problemem może być brak dostatecznego mieszania, inne niż zwykle śrutowanie, inny słód itd.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84
                Niestety wysłodziłem do ok28l bo filtrat leciał 5BLG to szkoda mi było zostawić tego w młócie ...
                Wychodzi na to, że skuteczność zacierania była znikoma. Mało wody i źle wymieszany zacier, dużo surowca zostało w ziarnie.
                Więcej wody, jak pisali mareks i anteks, i solidne wymieszanie.

                Comment

                • raczek84
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.10
                  • 58

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                  Wychodzi na to, że skuteczność zacierania była znikoma. Mało wody i źle wymieszany zacier, dużo surowca zostało w ziarnie.
                  Więcej wody, jak pisali mareks i anteks, i solidne wymieszanie.
                  Mało wody mogę się zgodzić ale już co do mieszania to chyba nie bardzo.... Jeśli zacierałem przez 75minut to spokojnie z ręką na sercu w tym czasie ok60 minut to było mieszanie.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    To coś innego nawaliło tobie w zacieraniu. Albo wody było jeszcze mniej, albo coś nie wyszło z temperaturą. Skoro dopiero wysładzanie uruchomiło ekstrakt z ziarna, to znaczy że zacieranie było do bani.

                    Comment

                    • raczek84
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.10
                      • 58

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                      To coś innego nawaliło tobie w zacieraniu. Albo wody było jeszcze mniej, albo coś nie wyszło z temperaturą. Skoro dopiero wysładzanie uruchomiło ekstrakt z ziarna, to znaczy że zacieranie było do bani.
                      Zobaczymy jak będzie z Ciemnym Weizenem w musi zwolnić mi się fermentor żebym myślał o następnym i zobaczymy jak wyjdzie bo w sumie PaleAle jest uznawane za najłatwiejsze piwo a mi lepiej Grodzisz czy Weizen wyszedł niż Ale

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84
                        PaleAle jest uznawane za najłatwiejsze piwo
                        Przez kogo? Ja od dobrych 6 lat łamię sobie na tym piwie zęby.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                          Zacieraj 4 lub 5:1
                          5:1 to juz chyba przesada, no chyba, że chce się zrobić 'piwo przednie'. Z moich doświadczen wynika, że zacieranie od 2,5-4;1 w żaden sposób nie wpłynęło na zmiane wydajności.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10796

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
                            5:1 to juz chyba przesada, no chyba, że chce się zrobić 'piwo przednie'. Z moich doświadczen wynika, że zacieranie od 2,5-4;1 w żaden sposób nie wpłynęło na zmiane wydajności.
                            Ja nikogo nie zmuszam do takiego zacierania. Często zacieram 4kg w 20l i nie narzekam.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

                              #15
                              Rozmyślałem by taką proporcję zastosować przy zacieraniu portera bałtyckiego i zrezygnowaniu z czasochłonnego wysładzania, jednak istnieje garnkowy problem pojemnościowo-objetościowy.

                              Nie lubie rzadkich zacierów, bo łatwo jest o skrzyżowanie się oplotu filtracyjnego, najlepiej jak od razu przyłoży się go warstwą gęstego, wówczas nie jest podatny na przemieszczanie się przy załadunku wiaderka zacierem.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Grbuy
                                Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                                Grbuy
                                Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                                2023-11-30, 20:57
                              • heckler
                                Czechy, Praha-Malá Strana, Karmelitská 373/25, Pivovar Mikuláš
                                heckler
                                Pierwsze podejście do browaru Mikuláš zrobiłem w zeszłym roku. Tuż przed otwarciem lokalu odbyłem rozmowę z panią krzątającą się przy stolikach na zewnątrz. Okazało się, że browaru nie można zobaczyć, bo po prostu piwa tu jeszcze nie warzą. Owszem instalacja jest, pozwolenia tez,...
                                2025-01-02, 07:46
                              • dadek
                                Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                                dadek
                                Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                                2024-10-23, 00:37
                              • wirdar1
                                Brewkit Czech Pils
                                wirdar1
                                Witam
                                To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
                                Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
                                13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
                                2023-03-21, 15:51
                              • Ahumba
                                2024.09.29-2024.10.06 - Sopot - Oktoberfest
                                Ahumba
                                Piwo 1+1 gratis (pon-czw na wybrane rodzaje), poza tym codziennie grać będzie muzyka na żywo, a kucharze w niedzielę i piątek gotować będą na żywo na sali
                                Piwem specjalnie uwarzonym na tę okazję jest podwędzany koźlak dubeltowy o ekstrakcie początkowym 18%,...
                                Start
                                2024-09-29
                                Koniec
                                2024-10-06
                                Adres
                                Sopot, Bohaterów Monte Casino 35, Browar Miejski
                                2024-09-27, 09:51
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...