Witam
Jako że jestem ciągle początkujący i nie wiem kiedy nabiorę wprawy na tyle że nie będę musiał zadawać pytań mam właśnie takie jak w temacie.
Zrobiłem dzisiaj PaleAle myślałem że jak poradziłem sobie z Weizenem, Grodziskim to Ale będzie spacerkiem.
Niestety wysłodziłem do ok28l bo filtrat leciał 5BLG to szkoda mi było zostawić tego w młócie.
Po chmieleniu wyszło 23l gotowej brzeczki, niestety BLG przed zadaniem drożdży zamiast 12 wyszedł tylko 9,5 i kompletnie nie wiem co źle zrobiłem....
Zacierałem gęsty zacier w stosunku 3:1 zacierałem jednotemperaturowo 67-68 przez 75 minut, podniosłem do 76 i dałem do filtracji.
Poradźcie co mogłem sknocić z piwem które uchodzi za najłatwiejsze.....
Jako że jestem ciągle początkujący i nie wiem kiedy nabiorę wprawy na tyle że nie będę musiał zadawać pytań mam właśnie takie jak w temacie.
Zrobiłem dzisiaj PaleAle myślałem że jak poradziłem sobie z Weizenem, Grodziskim to Ale będzie spacerkiem.
Niestety wysłodziłem do ok28l bo filtrat leciał 5BLG to szkoda mi było zostawić tego w młócie.
Po chmieleniu wyszło 23l gotowej brzeczki, niestety BLG przed zadaniem drożdży zamiast 12 wyszedł tylko 9,5 i kompletnie nie wiem co źle zrobiłem....
Zacierałem gęsty zacier w stosunku 3:1 zacierałem jednotemperaturowo 67-68 przez 75 minut, podniosłem do 76 i dałem do filtracji.
Poradźcie co mogłem sknocić z piwem które uchodzi za najłatwiejsze.....
Comment