Problem z BLG początkowym

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • raczek84
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.10
    • 58

    Problem z BLG początkowym

    Witam

    Jako że jestem ciągle początkujący i nie wiem kiedy nabiorę wprawy na tyle że nie będę musiał zadawać pytań mam właśnie takie jak w temacie.

    Zrobiłem dzisiaj PaleAle myślałem że jak poradziłem sobie z Weizenem, Grodziskim to Ale będzie spacerkiem.
    Niestety wysłodziłem do ok28l bo filtrat leciał 5BLG to szkoda mi było zostawić tego w młócie.
    Po chmieleniu wyszło 23l gotowej brzeczki, niestety BLG przed zadaniem drożdży zamiast 12 wyszedł tylko 9,5 i kompletnie nie wiem co źle zrobiłem....
    Zacierałem gęsty zacier w stosunku 3:1 zacierałem jednotemperaturowo 67-68 przez 75 minut, podniosłem do 76 i dałem do filtracji.

    Poradźcie co mogłem sknocić z piwem które uchodzi za najłatwiejsze.....
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Wyszła ci mała wydajność.

    Przy zacieraniu jednotemperaturowym wychodzi mniejsza no i zacierałeś 1:3.
    W tym tkwi tajemnica.

    Zacieraj 1:4. To daje najlepszą wydajność.
    Last edited by mareks; 2011-11-04, 20:17.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Zacieraj 4 lub 5:1
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Ile kg słodu było?
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • raczek84
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2011.10
          • 58

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Ile kg słodu było?
          4kg słodu.

          Rozumiem że gdybym zacierał w większej ilości wody wyszłoby więcej BLG początkowego tak ?? w tym jest problem ?

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            4 kg to wg przeciętnej wydajności początkującego piwowara 20 litrów12 blg. Zrobiłeś 23 litry, zatem siłą rzeczy blg spadło, może trochę za dużo, ale żadna tragedia.

            Osobiście nie zauważyłam wzrostu wydajności przy zacieraniu w większej ilości wody, ani jej spadku w przypadku zacierania jednotemperaturowego. Skup się na powolnym wysładzaniu i kontrolą zarówno ilości brzeczki jak i jej blg przed chmieleniem.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • Makaron
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.08
              • 2107

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
              Wyszła ci mała wydajność.

              Przy zacieraniu jednotemperaturowym wychodzi mniejsza no i zacierałeś 1:3.
              W tym tkwi tajemnica.

              Zacieraj 1:4. To daje najlepszą wydajność.
              Nigdy nie zauważyłem różnicy w wydajności ze względu na rodzaj zacierania. Problemem może być brak dostatecznego mieszania, inne niż zwykle śrutowanie, inny słód itd.
              "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84 Wyświetlenie odpowiedzi
                Niestety wysłodziłem do ok28l bo filtrat leciał 5BLG to szkoda mi było zostawić tego w młócie ...
                Wychodzi na to, że skuteczność zacierania była znikoma. Mało wody i źle wymieszany zacier, dużo surowca zostało w ziarnie.
                Więcej wody, jak pisali mareks i anteks, i solidne wymieszanie.

                Comment

                • raczek84
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.10
                  • 58

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wychodzi na to, że skuteczność zacierania była znikoma. Mało wody i źle wymieszany zacier, dużo surowca zostało w ziarnie.
                  Więcej wody, jak pisali mareks i anteks, i solidne wymieszanie.
                  Mało wody mogę się zgodzić ale już co do mieszania to chyba nie bardzo.... Jeśli zacierałem przez 75minut to spokojnie z ręką na sercu w tym czasie ok60 minut to było mieszanie.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    To coś innego nawaliło tobie w zacieraniu. Albo wody było jeszcze mniej, albo coś nie wyszło z temperaturą. Skoro dopiero wysładzanie uruchomiło ekstrakt z ziarna, to znaczy że zacieranie było do bani.

                    Comment

                    • raczek84
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.10
                      • 58

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                      To coś innego nawaliło tobie w zacieraniu. Albo wody było jeszcze mniej, albo coś nie wyszło z temperaturą. Skoro dopiero wysładzanie uruchomiło ekstrakt z ziarna, to znaczy że zacieranie było do bani.
                      Zobaczymy jak będzie z Ciemnym Weizenem w musi zwolnić mi się fermentor żebym myślał o następnym i zobaczymy jak wyjdzie bo w sumie PaleAle jest uznawane za najłatwiejsze piwo a mi lepiej Grodzisz czy Weizen wyszedł niż Ale

                      Comment

                      • Makaron
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.08
                        • 2107

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84 Wyświetlenie odpowiedzi
                        PaleAle jest uznawane za najłatwiejsze piwo
                        Przez kogo? Ja od dobrych 6 lat łamię sobie na tym piwie zęby.
                        "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                          Zacieraj 4 lub 5:1
                          5:1 to juz chyba przesada, no chyba, że chce się zrobić 'piwo przednie'. Z moich doświadczen wynika, że zacieranie od 2,5-4;1 w żaden sposób nie wpłynęło na zmiane wydajności.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                            5:1 to juz chyba przesada, no chyba, że chce się zrobić 'piwo przednie'. Z moich doświadczen wynika, że zacieranie od 2,5-4;1 w żaden sposób nie wpłynęło na zmiane wydajności.
                            Ja nikogo nie zmuszam do takiego zacierania. Często zacieram 4kg w 20l i nie narzekam.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Robert13
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.04
                              • 899

                              #15
                              Rozmyślałem by taką proporcję zastosować przy zacieraniu portera bałtyckiego i zrezygnowaniu z czasochłonnego wysładzania, jednak istnieje garnkowy problem pojemnościowo-objetościowy.

                              Nie lubie rzadkich zacierów, bo łatwo jest o skrzyżowanie się oplotu filtracyjnego, najlepiej jak od razu przyłoży się go warstwą gęstego, wówczas nie jest podatny na przemieszczanie się przy załadunku wiaderka zacierem.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X