Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
Wyświetlenie odpowiedzi
Problem z BLG początkowym
Collapse
X
-
Gadacie jak starzy znajomi"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziGadacie jak starzy znajomiMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Kilka kwestii jeszcze zostało do omówienia:
Szybkość filtracji - 20 minut czy godzina?
Filtrowane wężykiem z oplotu czy wiadro z dziurkami.
Jeżeli wężyk należy zwrócić uwagę czy cichcem sobie nie wypłynął i nie ciągnął rzadszego filtratu u góry.
Kolejna kwestia tworzenia się kominów /przesiąków przez zacier, w browarach stosuje się nacinanie złoża w domu wystarczy przemieszać bez naruszania dolnej warstwy filtracyjnej.
No może jeszcze temperatura wody do wysłądzania. Zapewne to jeszcze nie wszystko
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziKilka kwestii jeszcze zostało do omówienia:
Szybkość filtracji - 20 minut czy godzina?
Filtrowane wężykiem z oplotu czy wiadro z dziurkami.
Jeżeli wężyk należy zwrócić uwagę czy cichcem sobie nie wypłynął i nie ciągnął rzadszego filtratu u góry.
Kolejna kwestia tworzenia się kominów /przesiąków przez zacier, w browarach stosuje się nacinanie złoża w domu wystarczy przemieszać bez naruszania dolnej warstwy filtracyjnej.
No może jeszcze temperatura wody do wysłądzania. Zapewne to jeszcze nie wszystko
1. Filtracja 1,5 godziny
2. wężyk z oplotu. Nie mieszałem po wlaniu zacieru zobaczymy jak będzie przy następnej warce.
3. Temperatura wody do wysładzania 72st.C rozmawiałem z kolegą z mojego miasta który wysładza wodą w temp. 78stC więc przy następnej warce zastosuje się do tej temp. wyższej no i będę wysładzał do konkretnego BLG i nie będę szaleć z ilością przed chmieleniem jak przy Pale Ale w którym wyszło mi 28l. (23 po chmieleniu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84 Wyświetlenie odpowiedziOdpowiadając na pytania:
1. Filtracja 1,5 godziny
2. wężyk z oplotu. Nie mieszałem po wlaniu zacieru zobaczymy jak będzie przy następnej warce.
3. Temperatura wody do wysładzania 72st.C rozmawiałem z kolegą z mojego miasta który wysładza wodą w temp. 78stC więc przy następnej warce zastosuje się do tej temp. wyższej no i będę wysładzał do konkretnego BLG i nie będę szaleć z ilością przed chmieleniem jak przy Pale Ale w którym wyszło mi 28l. (23 po chmieleniu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziCzyli wszystko w porządku, wysładzanie 72*C też , śrutowałeś sam czy kupiłeś surowiec ześrutowany? Mniej więcej wiesz na co zwrócić uwagę następnym razem.
A w grudniu kolejne zamówienie chyba będzie tym razem sklep CP i zestawy IPA, WeHeavy, Weizenbock, Witbier
Comment
-
Comment