Cześć,
pierwsze piwo wstawiłem z brewkita (geordie yorkshire bitter), dosypałem 1kg mieszanki glukozy z ekstraktem, ale wlałem za dużo wody - startowe BLG wyszło 7. Fermentacja trwa już 2 dzień i zastanawiam się jakie mam opcje. Czy dosypać teraz (w środku fermentacji burzliwej) ,,trochę'' ekstraktu słodowego/glukozy lub cukru (który oczywiście jako jedyny mam pod ręką), czy na fermentację cichą dosypać czy w ogóle zostawić tak jak jest. Jak czujecie?
pierwsze piwo wstawiłem z brewkita (geordie yorkshire bitter), dosypałem 1kg mieszanki glukozy z ekstraktem, ale wlałem za dużo wody - startowe BLG wyszło 7. Fermentacja trwa już 2 dzień i zastanawiam się jakie mam opcje. Czy dosypać teraz (w środku fermentacji burzliwej) ,,trochę'' ekstraktu słodowego/glukozy lub cukru (który oczywiście jako jedyny mam pod ręką), czy na fermentację cichą dosypać czy w ogóle zostawić tak jak jest. Jak czujecie?
Comment