Niskie BLG początkowe - za dużo wody

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • drg
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.10
    • 8

    #1

    Niskie BLG początkowe - za dużo wody

    Cześć,

    pierwsze piwo wstawiłem z brewkita (geordie yorkshire bitter), dosypałem 1kg mieszanki glukozy z ekstraktem, ale wlałem za dużo wody - startowe BLG wyszło 7. Fermentacja trwa już 2 dzień i zastanawiam się jakie mam opcje. Czy dosypać teraz (w środku fermentacji burzliwej) ,,trochę'' ekstraktu słodowego/glukozy lub cukru (który oczywiście jako jedyny mam pod ręką), czy na fermentację cichą dosypać czy w ogóle zostawić tak jak jest. Jak czujecie?
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Piwo 7 blg na lato może by było dobre, ja bym zrobił syrop z tego kg zagotował ostudził i dodał do fermentacji. Kwestia ile litrów fermentuje bo kg ekstraktu to niewiele przy 20 litrach podniesie blg około 3 punkty (tak sądzę nie liczyłem tego).

    Comment

    • drg
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.10
      • 8

      #3
      Fermentuje 22.5 litra.

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #4
        Po dodaniu syropu z ekstraktu (minimum wody) osiągniesz około 10 blg ja bym zakupił na szybko jakąś puszkę czy ekstrakt i zwiększył blg do minimum 12.
        To tylko moje zdanie nie przepadam za piwami poniżej 11blg inna sprawa, że ciężko takie zrobić żeby było naprawdę dobre.

        Wypełnij profil może mieszkasz tuż obok doświadczonego piwowara.
        Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2011-11-06, 13:01.

        Comment

        • drg
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.10
          • 8

          #5
          Gdzieś wyczytałem, że w przybliżeniu 250g suchego ekstraktu, a 300g płynnego przy około 20 litrach podnosi BLG o 1. Czyli pewnie analogicznie około 180-200g cukru zachowa się podobnie. Czyli, żeby ,,dobić'' do 10 BLG, mógłbym dodać jeszcze około 600g cukru? Nie wiem kiedy udałoby mi się zdobyć ekstrakt, a mam właśnie pod reką 400g brązowego i zastanawiam się czy to nie jest myśl..

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10810

            #6
            Ja bym nic nie grzebał, następnym razem bardziej się przyłóż
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Darins
              Ile glukozy?
              Darins
              W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
              2021-08-09, 13:13
            • RomaNzRumunii
              Vienna lager bardzo wolną fermentacja
              RomaNzRumunii
              Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
              2022-01-25, 17:05
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 10:28
            • dadek
              Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
              dadek
              Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
              2023-12-05, 01:56
            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 21:57
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...