Niskie BLG początkowe - za dużo wody

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • drg
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.10
    • 8

Niskie BLG początkowe - za dużo wody

Cześć,

pierwsze piwo wstawiłem z brewkita (geordie yorkshire bitter), dosypałem 1kg mieszanki glukozy z ekstraktem, ale wlałem za dużo wody - startowe BLG wyszło 7. Fermentacja trwa już 2 dzień i zastanawiam się jakie mam opcje. Czy dosypać teraz (w środku fermentacji burzliwej) ,,trochę'' ekstraktu słodowego/glukozy lub cukru (który oczywiście jako jedyny mam pod ręką), czy na fermentację cichą dosypać czy w ogóle zostawić tak jak jest. Jak czujecie?
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

Piwo 7 blg na lato może by było dobre, ja bym zrobił syrop z tego kg zagotował ostudził i dodał do fermentacji. Kwestia ile litrów fermentuje bo kg ekstraktu to niewiele przy 20 litrach podniesie blg około 3 punkty (tak sądzę nie liczyłem tego).

Comment

• drg
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.10
      • 8

Fermentuje 22.5 litra.

Comment

• mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

Po dodaniu syropu z ekstraktu (minimum wody) osiągniesz około 10 blg ja bym zakupił na szybko jakąś puszkę czy ekstrakt i zwiększył blg do minimum 12.
        To tylko moje zdanie nie przepadam za piwami poniżej 11blg inna sprawa, że ciężko takie zrobić żeby było naprawdę dobre.

Wypełnij profil może mieszkasz tuż obok doświadczonego piwowara.
        Last edited by mark33; 2011-11-06, 12:01.

Comment

• drg
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.10
          • 8

Gdzieś wyczytałem, że w przybliżeniu 250g suchego ekstraktu, a 300g płynnego przy około 20 litrach podnosi BLG o 1. Czyli pewnie analogicznie około 180-200g cukru zachowa się podobnie. Czyli, żeby ,,dobić'' do 10 BLG, mógłbym dodać jeszcze około 600g cukru? Nie wiem kiedy udałoby mi się zdobyć ekstrakt, a mam właśnie pod reką 400g brązowego i zastanawiam się czy to nie jest myśl..

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

Ja bym nic nie grzebał, następnym razem bardziej się przyłóż
            Mniej książków więcej piwa

Comment

Przetwarzanie...
            X