Długo utrzymująca się piana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • raczek84
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.10
    • 58

    Długo utrzymująca się piana

    Witam

    Czy długo utrzymująca się piana podczas burzliwej jest niepokojącym objawem ?? W piątek robiłem PALE ALE i do dzisiaj nadal piana jest bardzo gęsta i czuć zapach typowo drożdżowy czy martwić się czy może tak być ??

    Do tej pory zacierałem 3 warki i w każdym przypadku burzliwa była burzliwa i krótka 2 dni i po pianie a w tym przypadku jest inaczej. Jutro tydzień burzliwej a wcale się nie zanosi na przelewanie na cichą jak taka piana jest.

    Może to przez drożdże US-05 może to one są takie powolne a może temp. fermentacji jest tak bardzo sprzyjająca (poprzednie warki w temp. 22st) obecna 19-20st
  • kangurpl
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.03
    • 2660

    #2
    Nie patrz na pianę, zmierz Blg
    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

    "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      US-05 takoż lubią sobie poleżeć na wierzchu.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • raczek84
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.10
        • 58

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
        US-05 takoż lubią sobie poleżeć na wierzchu.
        Fakt piana okazała się cienka i pływała po wierzchu. Piwko przelane na cichą przy gęstości 2,5BLG wyklaruje się tydzień i pójdzie w butelki.
        Temat do zamknięcia

        Comment

        Przetwarzanie...
        X