Witam
Czy długo utrzymująca się piana podczas burzliwej jest niepokojącym objawem ?? W piątek robiłem PALE ALE i do dzisiaj nadal piana jest bardzo gęsta i czuć zapach typowo drożdżowy czy martwić się czy może tak być ??
Do tej pory zacierałem 3 warki i w każdym przypadku burzliwa była burzliwa i krótka 2 dni i po pianie a w tym przypadku jest inaczej. Jutro tydzień burzliwej a wcale się nie zanosi na przelewanie na cichą jak taka piana jest.
Może to przez drożdże US-05 może to one są takie powolne a może temp. fermentacji jest tak bardzo sprzyjająca (poprzednie warki w temp. 22st) obecna 19-20st
Czy długo utrzymująca się piana podczas burzliwej jest niepokojącym objawem ?? W piątek robiłem PALE ALE i do dzisiaj nadal piana jest bardzo gęsta i czuć zapach typowo drożdżowy czy martwić się czy może tak być ??
Do tej pory zacierałem 3 warki i w każdym przypadku burzliwa była burzliwa i krótka 2 dni i po pianie a w tym przypadku jest inaczej. Jutro tydzień burzliwej a wcale się nie zanosi na przelewanie na cichą jak taka piana jest.
Może to przez drożdże US-05 może to one są takie powolne a może temp. fermentacji jest tak bardzo sprzyjająca (poprzednie warki w temp. 22st) obecna 19-20st
Comment