Uwarzyłem dziś pilsnera/pilsa:
50° - 20' (dodawałem gorącą wodę i grzałem do 64°)
64° - 30'
70° - 30'
78° - filtracja
Z ciekawości sprawdziłem jodowym wskaźnikiem skrobi zacier po podgrzaniu do 70° (na początku przerwy), czego nigdy wcześniej nie robiłem. A tu brak zabarwienia!
Nasuwają mi się pytania:
- czy już po robocie i nie trzeba przetrzymywać 30'
- "wadliwa" próba jodowa (niestety nic innego nie miałem pod ręką)
Powiedzcie co jest grane? Nigdy wcześniej nie sprawdzałem podczas zacierania tylko na końcu i zawsze bez zabarwienia.
50° - 20' (dodawałem gorącą wodę i grzałem do 64°)
64° - 30'
70° - 30'
78° - filtracja
Z ciekawości sprawdziłem jodowym wskaźnikiem skrobi zacier po podgrzaniu do 70° (na początku przerwy), czego nigdy wcześniej nie robiłem. A tu brak zabarwienia!
Nasuwają mi się pytania:
- czy już po robocie i nie trzeba przetrzymywać 30'
- "wadliwa" próba jodowa (niestety nic innego nie miałem pod ręką)
Powiedzcie co jest grane? Nigdy wcześniej nie sprawdzałem podczas zacierania tylko na końcu i zawsze bez zabarwienia.
Comment