Sądzę że Seta to napisał naumyślnie
Próba jodowa
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Z tego co pamiętam, a nie mogę teraz znaleźć, to w przypadku piw ciemnych (pierwsze moje ma mieć około 40 w skali EBC), to zaczynamy zacieranie tylko ze słodami jasnymi i dopiero po próbie jodowej dodajemy ciemne, tak?
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Karmelowy ciemny Strzegom (700 EBC) oraz jęczmień palony (1200 EBC). Po 1-2% w zasypie.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-01-24, 10:50.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Ok, zatem karmelowy załapie się jeszcze na połowę pierwszej przerwy.
Efekt forum - teraz znalazłem informację, faktycznie mowa jest tylko o palonych
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leech2 Wyświetlenie odpowiedziWrócę jeszcze do problemu z pierwszego postu. Jeżeli scukrzenie nastąpiło już po 20 minutach w 62C (przepis z zacieraniem 30min w 62C i 30min w 72C) to oznacza, że nie ma już z czego wytworzyć dekstryn i piwo będzie mocno wytrawne?
Skrobia, żeby stała się dostępna dla enzymów, musi się skleikować w drobinach ziarna oraz wydostać do rzadkiego. Ten proces trwa jakiś czas i stopniowo do rzadkiego przechodzi coraz więcej skrobi. A w rzadkim tą skrobią już się zajmą odpowiednie służby (enzymy).
Takie piwo raczej będzie "zwyczajnie" wytrawne, o ile nie będziesz go fermentować jakimiś leniwymi drożdżami typu S-33.
Comment
-
Comment