Próba jodowa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23977

Sądzę że Seta to napisał naumyślnie
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Pendragon
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2006.03
      • 13959

Z tego co pamiętam, a nie mogę teraz znaleźć, to w przypadku piw ciemnych (pierwsze moje ma mieć około 40 w skali EBC), to zaczynamy zacieranie tylko ze słodami jasnymi i dopiero po próbie jodowej dodajemy ciemne, tak?

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

Pytanie jest czy wrzucasz słody karmelowe czy palone?
        Ja przy karmelowych nie dzielę, tylko zacieram wszystko razem bo krótszy czas zacierania części słodów też wpływa na smak. Wówczas nieco przedłużam zacieranie, dla pewności.

Comment

• Pendragon
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13959

Karmelowy ciemny Strzegom (700 EBC) oraz jęczmień palony (1200 EBC). Po 1-2% w zasypie.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2012-01-24, 10:50.

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• leona
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.07
            • 5853

Ja bym poczekał tylko z jęczmieniem... i zamienił się w Sokole Oko żeby dobrze odczytać próbę.

Comment

• Pendragon
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13959

Ok, zatem karmelowy załapie się jeszcze na połowę pierwszej przerwy.
              Efekt forum - teraz znalazłem informację, faktycznie mowa jest tylko o palonych

Comment

• leech2
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.04
                • 48

Wrócę jeszcze do problemu z pierwszego postu. Jeżeli scukrzenie nastąpiło już po 20 minutach w 62C (przepis z zacieraniem 30min w 62C i 30min w 72C) to oznacza, że nie ma już z czego wytworzyć dekstryn i piwo będzie mocno wytrawne?

Comment

• zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leech2 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wrócę jeszcze do problemu z pierwszego postu. Jeżeli scukrzenie nastąpiło już po 20 minutach w 62C (przepis z zacieraniem 30min w 62C i 30min w 72C) to oznacza, że nie ma już z czego wytworzyć dekstryn i piwo będzie mocno wytrawne?
                  Niekoniecznie. Próba jodowa oznacza, że nie ma skrobi w rzadkim. A rzadkie to nie jest cały zacier.

Skrobia, żeby stała się dostępna dla enzymów, musi się skleikować w drobinach ziarna oraz wydostać do rzadkiego. Ten proces trwa jakiś czas i stopniowo do rzadkiego przechodzi coraz więcej skrobi. A w rzadkim tą skrobią już się zajmą odpowiednie służby (enzymy).

Takie piwo raczej będzie "zwyczajnie" wytrawne, o ile nie będziesz go fermentować jakimiś leniwymi drożdżami typu S-33.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

Przetwarzanie...
                  X