Starter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • puszka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 204

    Starter

    Pewnie już było ale założyłem nowy wątek aby był łatwo znajdowany w wyszukiwarce.

    Jak zrobic pożądny starter?

    Np mamy do dyspozycji Drożdże WYEAST 50 ml i 100g ekstraktu słodowego jasnego w proszku.

    Co jeszcze potrzebujemy?? jakie naczynie?? otwarte zamknięte??

    Czy z jednej paczki drożdży można zrobić duży starter na np 3 warki robione dzień po dniu??

    kilka warek już zrobiłem ale zawsze na sypkich drożdżach - 1 warka -jedna saszetka.

    Pozdrawiam

    Puszka
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #2
    Najlepsza jest butelka PET, łatwo będzie nią wstrząsać, by drożdże dobrze namnozyły się, także lekko odkręcając nakretkę zezwolić na wypływ dwutlenku węgla, bez strachu, że coś dostanie się do środka.
    Jeśli jedną saszetką drożdzy płynnych możesz spokojnie zaszczepić 20 litrów brzeczki, to chyba zrozumiałym jest to, że również możesz mieć np. 3 startery po 1,5l każdy.
    Po zafermentowaniu mozna dodawać je do warki w dowolnym momencie, także po przefermentowaniu.

    Drożdzy po cichej nie zalewałeś nigdy brzeczką?
    Drożdze piwne w odróznieniu od winnych, były selekcjonowane pod kątem wielokrotnego ich użycia.

    Comment

    • puszka
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.10
      • 204

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
      Najlepsza jest butelka PET, łatwo będzie nią wstrząsać, by drożdże dobrze namnozyły się, także lekko odkręcając nakretkę zezwolić na wypływ dwutlenku węgla, bez strachu, że coś dostanie się do środka.
      Jeśli jedną saszetką drożdzy płynnych możesz spokojnie zaszczepić 20 litrów brzeczki, to chyba zrozumiałym jest to, że również możesz mieć np. 3 startery po 1,5l każdy.
      Po zafermentowaniu mozna dodawać je do warki w dowolnym momencie, także po przefermentowaniu.

      Drożdzy po cichej nie zalewałeś nigdy brzeczką?
      Drożdze piwne w odróznieniu od winnych, były selekcjonowane pod kątem wielokrotnego ich użycia.
      Czyli z jednej saszetki można zrobić 3 startery???

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika puszka Wyświetlenie odpowiedzi
        Czyli z jednej saszetki można zrobić 3 startery???
        Można, ale lepiej tak nie rób.

        Po Bożemu - litr brzeczki 10*Blg, dobrze napowietrzyć, wlać drożdże z saszetki, wytrząsać regularnie. Po 24-48h gotowe.

        Instrukcja robienia startera jest np. na stronie BA.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Robert13
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.04
          • 899

          #5
          Robiłem po dwa startery juz nie raz, na przykład gdy przyszły nowe drożdze a we fermenatorach było pusto. Przykładowo, pierwszy użyłem jak tylko zafermntował, drugi po tygodniu, gdy było za wcześnie na zlanie na cichą.
          Nie widzę nic zdrożnego w zrobieniu trzech albo i czterech, bo traktować je należy tak jak normalną warkę, tyle że w wersji mini, a gwint w nakrętce PET zabezpiecza doskonale przez niepożądanymi gośćmi (teraz jest chłodno, wiec już ich nie ma) a jednocześnie umożliwia ujście dwutlenku węgla.



          @puszka
          Możesz tez wykorzystywać spasteryzowaną brzeczke odebraną z osadów. Przegotowuje sie ją i gorącą wlewa do butelek oraz kapsluje, po czym dodatkowo kładzie na minutę na boku, by równiez spasteryzował się kapsel. Moze taka stać nawet kilka miesięcy. Przed wlaniem do startera otwieramy i obwąchujemy czy pachnie brzeczką, jesli tak i nic nie pływa po powierzchni to znaczy, że jest dobrze.

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Robienie kilku starterów z jednej saszetki/fiolki wymaga kilkuetapowej propagacji, żeby osiągnąć ilość drożdży potrzebną do zdrowej fermentacji. Technika robienia startera nie ma na to wpływu.

            Zawsze znajdą się eksperci mądrzejsi od producenta, ale nie po to tkwisz 6 godzin przy garze, inwestujesz w sprzęt i jak najlepsze surowce, żeby ryzykować przy fermentacji. A to że komuś się powiodło to jeszcze nie oznacza, że producent nie wie co produkuje i wciska kit.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #7
              Doświadczenie moje pokazuje, że zrobienie z jednej saszetki dwóch 1,5 litrowych 'wstrzasanych" starterów (bez etapów pośrednich 0,5l/1l/1,5l ) daje b.szybkie zafermentowanie gdy zapoda się jeden takowy starter na 50-60 litrów brzeczki. A co dopiero mówić o mniejszym litrażu warki.. Szkoda gadać...

              @puszka
              Dokup sobie jeszcze jeden fermentator i wykorzystuj drożdze po fermentacji cichej.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi

                @puszka
                Dokup sobie jeszcze jeden fermentator i wykorzystuj drożdze po fermentacji cichej.
                A nie lepiej po burzzliwej
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #9
                  Pewnie jeden raz można, bo poźniej byłoby za dużo drożdzy i przede wszystkim osadu wytrąconego z brzeczki.
                  Można by i tutaj znaleźc wyjątek od reguły: podanie do fermentacji brzeczki o b.wysokim balingu, na przykład dla drożdzy dolnej fermentacji porterowych 22/24Blg.

                  Kiedyś gdy mi sie spieszyło to tak robiłem, teraz jednak doszedłem do wniosku, ze wyprowadzenie dwóch równoległych linii fermentacyjnych za pomocą dwóch starterów jest wygodniejsze.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X