Kiepskie pierwsze warki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • raczek84
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.10
    • 58

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
    Waszego tak bym nie zacierał, jak zaproponowałem. Ale w tym zasypie jest dużo słodu pilzneńskiego i jasnego pszenicznego, które się bardzo szybko scukrzą, podejrzewam że po 15 minutach w 62*C próba jodowa już będzie negatywna.
    No to jak mam wkońcu zacierać tak jak marusia ?? zaproponowała ??

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84 Wyświetlenie odpowiedzi
      No to jak mam wkońcu zacierać tak jak marusia ?? zaproponowała ??
      Krakowskim targiem - 10' w 62*C.

      Tylko nie skracaj przerwy w 72*C, z 45-50' będzie w sam raz.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • raczek84
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.10
        • 58

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
        Krakowskim targiem - 10' w 62*C.

        Tylko nie skracaj przerwy w 72*C, z 45-50' będzie w sam raz.
        bez przerwy białkowej ?? tylko 2 przerwy ?

        Comment

        • Marusia
          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
          🍼🍼
          • 2001.02
          • 20221

          #34
          Bez przerwy białkowej. Zanim podgrzejesz z 46 do 63 to już i tak tę przerwę zaliczysz.
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment

          • raczek84
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.10
            • 58

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
            Bez przerwy białkowej. Zanim podgrzejesz z 46 do 63 to już i tak tę przerwę zaliczysz.
            Dzięki Marusia. Tak też zrobię po jutrze

            Comment

            • dknap
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.08
              • 130

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Bez przerwy białkowej. Zanim podgrzejesz z 46 do 63 to już i tak tę przerwę zaliczysz.
              A dlaczego tak krótka przerwa białkowa?

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #37
                A po co dłuższa? Piwu pszenicznemu w ogóle nie jest ona potrzebna.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-11-16, 09:41.
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • dknap
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2011.08
                  • 130

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  A po co dłuższa? Piwu pszenicznemu w ogóle nie jest ona potrzebna.
                  Nie wiem, to pytam :-) A z jakich powodów piwu pszenicznemu nie jest ona potrzebna? Serio pytam. Chodzi o klarowność, pianę, czy zupełnie coś innego? Wydawało mi się, iż w pszenicy białek jest aż nadmiar i że dobrze byłoby część przetworzyć.

                  Comment

                  • raczek84
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2011.10
                    • 58

                    #39
                    Mam jeszcze pytanie dotyczące chmielenia.
                    W instrukcji piszą żeby chmielić 80 minut a z postów wynika że chmielenie powyżej 60 minut jest bez sensu więc teraz nie wiem jak do tego podejść

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #40
                      Pierwsze 10-15 minut gotuje się bez dodawania chmielu, z powierzchni brzeczki zbiera się pianę.

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10788

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Pierwsze 10-15 minut gotuje się bez dodawania chmielu, z powierzchni brzeczki zbiera się pianę.
                        Teraz mi to piszesz? To ja przez ponad 200 warek robiłem źle!Aż się boję pomyśleć co by było gdybym zbierał
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • Robert13
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.04
                          • 899

                          #42
                          Ujawniłes swój sposób na wygrywanie konkursów?
                          Lepiej napisz do admina by to wykasował...

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10788

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ujawniłes swój sposób na wygrywanie konkursów?
                            Lepiej napisz do admina by to wykasował...
                            Ja nie mam nic do ukrycia, moje chyba wszystkie warki są opisane na forum i to na długo przed konkursami
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Pierwsze 10-15 minut gotuje się bez dodawania chmielu, z powierzchni brzeczki zbiera się pianę.
                              O, a po co?
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              • dyczkin
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2011.05
                                • 3657

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi
                                Pierwsze 10-15 minut gotuje się bez dodawania chmielu, z powierzchni brzeczki zbiera się pianę.
                                Czytałem, ze to po to aby odparować siarczki pochodzące ze słodu pilzneńskiego
                                Prawda to ?
                                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X