Kiepskie pierwsze warki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
    Pierwsze 10-15 minut gotuje się bez dodawania chmielu, z powierzchni brzeczki zbiera się pianę.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin
    Czytałem, ze to po to aby odparować siarczki pochodzące ze słodu pilzneńskiego
    Prawda to ?
    Nie. Nasz ekspert znowu trochę popłynął.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • sztetke
      Porucznik Browarny Tester
      • 2009.12
      • 355

      #47
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      O, a po co?
      też tak robię,do czasu zagotowania zbieram,nie ma tendencji do wykipienia.

      Comment

      • jacekan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 388

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
        Ujawniłes swój sposób na wygrywanie konkursów?
        Lepiej napisz do admina by to wykasował...
        Apeluję do admina - Nie kasować postów kolegi Robert13! Byłoby bez nich.. mniej wesoło
        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10811

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
          Apeluję do admina - Nie kasować postów kolegi Robert13! Byłoby bez nich.. mniej wesoło
          Czy Artur kasował posty Roberta?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Robert13
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.04
            • 899

            #50
            Oczywiście, że nie kasował.
            Co do zbierania piany, zwanej szumowiną, czytałem w opisie, że należe ją zbierać i tyle. Po szczegóły odsyłam do specjalistów w tej dziedzinie. Mi ta wiedza nie jest do niczego potrzebna.
            Na pewno łatwiej jest wówczas gotować brzeczke, bo zazwyczaj gar wypełniony jest po brzegi.

            Comment

            • Robert13
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.04
              • 899

              #51
              Odpowiedziałem na zasadne rozterki młodego piwowara, gdy zauważył on, że np.gotowanie może trwać 80 minut, a chmielenie 60.
              Młody piwowar dobrze się zapowiada, że zauważa takie szczegóły. Tyle mojego komentarza.

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #52
                Pianę można zbierać, a można nie zbierać. Nie ma to żadnego znaczenia dla piwa. Jest to jedna ze spraw, która służy pseudoekspertom wyłącznie do mieszania w głowach nowicjuszom.

                Comment

                • Elvispres
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2009.07
                  • 50

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                  Krakowskim targiem - 10' w 62*C.

                  Tylko nie skracaj przerwy w 72*C, z 45-50' będzie w sam raz.
                  Przy takim zacieraniu (10' w 62* i 40' w 72*) odfermentowało mi z 13 do 1,5blg, drożdże wb-06. Więc tak jak Zgoda pisał wcześniej - przerwę w 62* można pominąć.
                  Następną warkę zatarłem dekokcyjnie. Piwo tak samo głęboko odfermentowało, ale smak był pełniejszy - chyba teraz każdą pszenicę będę warzył w tej sposób.
                  To beer or not to beer?

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #54
                    W sumie na WB06 to faktycznie chyba można pominąć - one i tak zeżrą wszystko
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • dknap
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2011.08
                      • 130

                      #55
                      Marusia może napisz co nieco o braku przerwy ferulikowej w weizenie, o którą ostatnio pytałem. Coś nikt się nie chce dzielić wiedzą, tylko z innych forumowiczów by się nabijali...

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #56
                        Ale czemu ja? Ja robię ferulikową.

                        Edit: acha, chodzi Ci o białkową. No to nie robię, bo pszenice mogą posiadać lekkie zmętnienie białkowe, to raz, a dwa, pszeniczne piwa to piwa, które się w butelce klarują najszybciej ze wszystkich
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-11-21, 18:52.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • dknap
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2011.08
                          • 130

                          #57
                          Tak, o białkową mi chodziło. Pytam, bo mój weizen pomimo 15 min. przerwy białkowej jest nadal całkiem mętny, a od 15 dni siedzi w butelkach. Fermentowany w 19-20*C na WB-06, burzliwa 10 dni, cicha 11 dni. Zszedł z 13,5 blg do 1,5 blg, pewnie dlatego że zacierany na wytrawnie. Przerwa jodowa przy zacieraniu oczywiście negatywna, filtrat był klarowny. Za cholerę nie wiem, skąd ta mętność. Koelsch i IPA sklarowały mi się już pod koniec burzliwej. Wiem doskonale, że wiezen ma być mętny, ale kilka razy widziałem na forum jak ludzie narzekają, że im kristal wychodzi...

                          Co do samej perzerwy białkowej zastanawia mnie jedno - ze piwa wychodzą klarowne również pomimo jej braku.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez dknap; 2011-11-21, 21:34.

                          Comment

                          • raczek84
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2011.10
                            • 58

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dknap
                            Tak, o białkową mi chodziło. Pytam, bo mój weizen pomimo 15 min. przerwy białkowej jest nadal całkiem mętny, a od 15 dni siedzi w butelkach. Fermentowany w 19-20*C na WB-06, burzliwa 10 dni, cicha 11 dni. Zszedł z 13,5 blg do 1,5 blg, pewnie dlatego że zacierany na wytrawnie. Przerwa jodowa przy zacieraniu oczywiście negatywna, filtrat był klarowny. Za cholerę nie wiem, skąd ta mętność. Koelsch i IPA sklarowały mi się już pod koniec burzliwej. Wiem doskonale, że wiezen ma być mętny, ale kilka razy widziałem na forum jak ludzie narzekają, że im kristal wychodzi...

                            Co do samej perzerwy białkowej zastanawia mnie jedno - ze piwa wychodzą klarowne również pomimo jej braku.

                            Przecież Weizen to piwo pszeniczne a pszeniczniak musi być mętny więc nie rozumiem o co ci chodzi ?? widziałeś gdzieś piwo pszeniczne klarowne ?

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10811

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika raczek84
                              widziałeś gdzieś piwo pszeniczne klarowne ?
                              Tak' kristal weizen
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 10:28
                              • Mortimer
                                Samiec Alfa z pierwszej warki
                                Mortimer
                                Nie wiem czy to tu powinno sie zamieszczac takie rzeczy ale...
                                Na FB mozna wylicytowac podczas akcji charytatywnej SAMIEC ALFA z PIERWSZEJ WARKI !!

                                https://www.facebook.com/piwapodwiad...15040431900992

                                po zakonczeniu licytacji zedytuje posta aby potomni...
                                2020-03-14, 14:49
                              • dadek
                                Jaworzno, Stanisława Lema 17, Browar Bury
                                dadek
                                24.07.2019 miałem okazję odwiedzić browar Bury. To całkowicie nowy zakład zaprojektowany i zbudowany od podstaw na specjalnie zakupionej w tym celu działce, więc nie dziwne że znajduje się na peryferiach miasta w kształtującej się strefie przemysłowej.
                                Sam budynek nie jest zbyt wielki,...
                                2019-08-30, 03:50
                              • dadek
                                Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
                                dadek
                                Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
                                2023-11-17, 01:48
                              • darekd
                                Piwoteka, Placebo
                                darekd
                                Placebo to "wheat saison". Pszenica w saisonach to chyba nie odkrycie, więc o co chodzi w tym określeniu?

                                12,5% ekstr.
                                6,2% alk.

                                Aromat - początkowo w nosie lekko kręciły się aromaty belgijskich drożdży, ale chwilę potem wyszły tony weizena. Czyli...
                                2025-03-31, 23:34
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...