Kiepskie pierwsze warki
Collapse
X
-
-
Comment
-
Oczywiście, że nie kasował.
Co do zbierania piany, zwanej szumowiną, czytałem w opisie, że należe ją zbierać i tyle. Po szczegóły odsyłam do specjalistów w tej dziedzinie. Mi ta wiedza nie jest do niczego potrzebna.
Na pewno łatwiej jest wówczas gotować brzeczke, bo zazwyczaj gar wypełniony jest po brzegi.Comment
-
Następną warkę zatarłem dekokcyjnie. Piwo tak samo głęboko odfermentowało, ale smak był pełniejszy - chyba teraz każdą pszenicę będę warzył w tej sposób.To beer or not to beer?Comment
-
W sumie na WB06 to faktycznie chyba można pominąć - one i tak zeżrą wszystkoComment
-
Ale czemu ja? Ja robię ferulikową.
Edit: acha, chodzi Ci o białkową. No to nie robię, bo pszenice mogą posiadać lekkie zmętnienie białkowe, to raz, a dwa, pszeniczne piwa to piwa, które się w butelce klarują najszybciej ze wszystkichOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-11-21, 17:52.Comment
-
Tak, o białkową mi chodziło. Pytam, bo mój weizen pomimo 15 min. przerwy białkowej jest nadal całkiem mętny, a od 15 dni siedzi w butelkach. Fermentowany w 19-20*C na WB-06, burzliwa 10 dni, cicha 11 dni. Zszedł z 13,5 blg do 1,5 blg, pewnie dlatego że zacierany na wytrawnie. Przerwa jodowa przy zacieraniu oczywiście negatywna, filtrat był klarowny. Za cholerę nie wiem, skąd ta mętność. Koelsch i IPA sklarowały mi się już pod koniec burzliwej. Wiem doskonale, że wiezen ma być mętny, ale kilka razy widziałem na forum jak ludzie narzekają, że im kristal wychodzi...
Co do samej perzerwy białkowej zastanawia mnie jedno - ze piwa wychodzą klarowne również pomimo jej braku.Ostatnia zmiana dokonana przez dknap; 2011-11-21, 20:34.Comment
-
Tak, o białkową mi chodziło. Pytam, bo mój weizen pomimo 15 min. przerwy białkowej jest nadal całkiem mętny, a od 15 dni siedzi w butelkach. Fermentowany w 19-20*C na WB-06, burzliwa 10 dni, cicha 11 dni. Zszedł z 13,5 blg do 1,5 blg, pewnie dlatego że zacierany na wytrawnie. Przerwa jodowa przy zacieraniu oczywiście negatywna, filtrat był klarowny. Za cholerę nie wiem, skąd ta mętność. Koelsch i IPA sklarowały mi się już pod koniec burzliwej. Wiem doskonale, że wiezen ma być mętny, ale kilka razy widziałem na forum jak ludzie narzekają, że im kristal wychodzi...
Co do samej perzerwy białkowej zastanawia mnie jedno - ze piwa wychodzą klarowne również pomimo jej braku.
Przecież Weizen to piwo pszeniczne a pszeniczniak musi być mętny więc nie rozumiem o co ci chodzi ?? widziałeś gdzieś piwo pszeniczne klarowne ?Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Nie wiem czy to tu powinno sie zamieszczac takie rzeczy ale...
Na FB mozna wylicytowac podczas akcji charytatywnej SAMIEC ALFA z PIERWSZEJ WARKI !!
https://www.facebook.com/piwapodwiad...15040431900992
po zakonczeniu licytacji zedytuje posta aby potomni...-
Channel: Kolekcjonerstwo
-
-
24.07.2019 miałem okazję odwiedzić browar Bury. To całkowicie nowy zakład zaprojektowany i zbudowany od podstaw na specjalnie zakupionej w tym celu działce, więc nie dziwne że znajduje się na peryferiach miasta w kształtującej się strefie przemysłowej.
Sam budynek nie jest zbyt wielki,...-
Channel: Browary polskie
-
-
Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
-
Channel: Czechy
-
-
Kontynuacja wątku Czechy, Chlum, Chlum 8, Horácký minipivovar
W związku z tym, że browar działa dalej, tylko pod innym adresem bardzo proszę o jego zmianę w tytule wątku, lub przeniesienie opisu i założenie nowego tematu.
Obecny adres browaru to: Pávovská 3106/19 Jihlava.
...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment