Pierwszy lager - 2 pytania.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • xborsuk
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.01
    • 133

    #16
    OK. Coraz bardziej się uspokajam ale jeszcze jedno pytanie pomocnicze bo już kombinuje na wszystkie sposoby gdzie mógłbym popełnić błąd:
    Saszetka z drożdżami po rozbiciu ampułki z odżywką stała w okolicach kaloryfera. Czy jeżeli tam została przekroczona granica 30*C to może skutkować obecną sytuacją?
    w butelkach: RIS
    fermentuje: APA, wędzone
    w planach: bawarska pszenica

    Comment

    • Seta
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.10
      • 6964

      #17
      Powąchaj starter i opisz co czujesz.

      Comment

      • xborsuk
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.01
        • 133

        #18
        Głównie zapach słodu. Na pewno nic niepokojącego w tej chwili w zapachu nie ma. Stoi juz 17-ta godzine.

        Edit: Choć niepokojący jest brak zapachu drożdży?
        Last edited by xborsuk; 2011-11-19, 17:06. Powód: dopisek
        w butelkach: RIS
        fermentuje: APA, wędzone
        w planach: bawarska pszenica

        Comment

        • xborsuk
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.01
          • 133

          #19
          Brzeczka uwarzona. Bardzo ładny przełom. I teraz czekamy na drożdże. Wkurze się jeśli bedę musiał to wylać w rury bo im się nie będzie chciało pracować...
          w butelkach: RIS
          fermentuje: APA, wędzone
          w planach: bawarska pszenica

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #20
            Warto zakręcić szczelnie słoik czy butelkę ze starterem, jak po godzinie odkręcisz i syknie gaz to znaczy, że jest ok, że drożdże szamają tylko tego nie widzisz. Często tak bywa.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • xborsuk
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.01
              • 133

              #21
              Więc historia drożdży Wyaest Bohemian Pilsner skończyła (?) się tak, że dwa dni po ich "aktywowaniu" i wlaniu do startera bez żadnych widocznych oznak życia zostały zadane z częścią startera do 19l. brzeczki 12 blg. warzonej na styl Pilsa. Stało sie to wczoraj w okolicach 22.00. O 5.00 rano brzeczka nie okazywała drożdżowego podrażnienia. Ale kiedy o 10.00 zadzwoniłem z pracy do żony żeby rzuciła okiem okazało się, że jest lekka piana i "burzyny". Fermentor moja połówka wytargała na balkon. Kiedy wróciłem po 14.00 z pracy "burzyło" się w najlepsze. Kiedy osiągnięta została temp. 10*C "pracujący" fermentor wylądował w piwnicy gdzie docelowa temp. to 9*C.
              Czuwaj!
              w butelkach: RIS
              fermentuje: APA, wędzone
              w planach: bawarska pszenica

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #22
                A ja wczoraj wlałam bez startera spuchnięty aktywator do 30 litrów brzeczki 12,5 blg i po 24 godzinach też piana - spisał się XLek
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zaczynaj warzenie i nie marudź.
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Będzie dobrze.
                  A pisali koledzy, słuchaj się starszych
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • xborsuk
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2011.01
                    • 133

                    #24
                    Będę!
                    w butelkach: RIS
                    fermentuje: APA, wędzone
                    w planach: bawarska pszenica

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X