Wykonałem jednak 20L. Do chłodzenia wystawiłem na dwór (-1C według term.). Od 1:00 do 5:30 rano
temperatura spadła do 27C.
Dziś warzyłem Kölscha, właśnie chłodzi się. I mam dwa pytania:
1) W czasie chmielenia (tak po 35 minutach) zaobserwowałem w brzeczce bardzo dużo "kluseczek"(?) - coś jakby lane ciasto. Przy Pale Ale nie miałem tego. Co to dokładnie jest i cz y nie przeszkadza ?
2) Drożdze S-33 do Kölscha mam po 15-30 minutach od wsypania do wody - rozcierać na krem przez 30 minut (tak podaje instrukcja), a także napowietrzać brzeczkę po zadaniu drożdzy ? To całkiem inaczej niż z drożdzami Nottingham, które używałem do Pale Ale. Poprzednio drożdze zadałem na 30 minut do 100ml wody i po tym czasie wlałem już do napowietrzonej brzeczki.

Dziś warzyłem Kölscha, właśnie chłodzi się. I mam dwa pytania:
1) W czasie chmielenia (tak po 35 minutach) zaobserwowałem w brzeczce bardzo dużo "kluseczek"(?) - coś jakby lane ciasto. Przy Pale Ale nie miałem tego. Co to dokładnie jest i cz y nie przeszkadza ?

2) Drożdze S-33 do Kölscha mam po 15-30 minutach od wsypania do wody - rozcierać na krem przez 30 minut (tak podaje instrukcja), a także napowietrzać brzeczkę po zadaniu drożdzy ? To całkiem inaczej niż z drożdzami Nottingham, które używałem do Pale Ale. Poprzednio drożdze zadałem na 30 minut do 100ml wody i po tym czasie wlałem już do napowietrzonej brzeczki.
Comment