Pierwsza warka - krok po kroku do oceny

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • betperf
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.11
    • 19

    #16
    Wykonałem jednak 20L. Do chłodzenia wystawiłem na dwór (-1C według term.). Od 1:00 do 5:30 rano temperatura spadła do 27C.


    Dziś warzyłem Kölscha, właśnie chłodzi się. I mam dwa pytania:

    1) W czasie chmielenia (tak po 35 minutach) zaobserwowałem w brzeczce bardzo dużo "kluseczek"(?) - coś jakby lane ciasto. Przy Pale Ale nie miałem tego. Co to dokładnie jest i cz y nie przeszkadza ?

    2) Drożdze S-33 do Kölscha mam po 15-30 minutach od wsypania do wody - rozcierać na krem przez 30 minut (tak podaje instrukcja), a także napowietrzać brzeczkę po zadaniu drożdzy ? To całkiem inaczej niż z drożdzami Nottingham, które używałem do Pale Ale. Poprzednio drożdze zadałem na 30 minut do 100ml wody i po tym czasie wlałem już do napowietrzonej brzeczki.
    Ostatnia zmiana dokonana przez betperf; 2011-11-25, 23:12.

    Comment

    • dknap
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.08
      • 130

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika betperf Wyświetlenie odpowiedzi
      1) W czasie chmielenia (tak po 35 minutach) zaobserwowałem w brzeczce bardzo dużo "kluseczek"(?) - coś jakby lane ciasto. Przy Pale Ale nie miałem tego. Co to dokładnie jest i cz y nie przeszkadza ?
      To tzw. przełom brzeczki. Jakieś śmoty-groty zawarte w chmielu wchodzą w reakcję z białkami podczas gotowania i powodują ich wytrącanie się w postaci wspomnianych klusek Pale Ale ZTCW zawiera mniej białek, stąd brak przełomu.
      Ostatnia zmiana dokonana przez dknap; 2011-11-26, 00:58.

      Comment

      • jacekan
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.05
        • 388

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anatom Wyświetlenie odpowiedzi
        20 litrów chłodzę w wannie, ciągle przelewając zimną wodą. Chodzenie trwa ok godziny, więc jego 10L pewnie krócej. W każdym razie na pewno nie 4h
        Nie ma takiej możliwości żebyś w godzinę schłodził piwo w wannie. 1,5 godziny to możliwe ale tylko pod warunkiem, że od pierwszej do ostatniej minuty merdałbyś łychą w środku. Fizycznie to nie możliwe. Więc mniej niż dwie godziny chłodzenie 20 litrów w wannie zająć nie może.
        Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2011-11-26, 08:15.
        Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

        Comment

        • jacekan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.05
          • 388

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika betperf Wyświetlenie odpowiedzi
          2) Drożdze S-33 do Kölscha mam po 15-30 minutach od wsypania do wody - rozcierać na krem przez 30 minut (tak podaje instrukcja), a także napowietrzać brzeczkę po zadaniu drożdzy ? To całkiem inaczej niż z drożdzami Nottingham, które używałem do Pale Ale. Poprzednio drożdze zadałem na 30 minut do 100ml wody i po tym czasie wlałem już do napowietrzonej brzeczki.
          Nie przejmuj się takimi bzdurami. W ogóle skąd taką dziwną instrukcję masz? S-33 możesz zwyczajnie suche rozsypać po powierzchni napowietrzonej brzeczki po schłodzeniu i będzie git
          Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2011-11-26, 08:22.
          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

          Comment

          • anatom
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.10
            • 26

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
            Nie ma takiej możliwości żebyś w godzinę schłodził piwo w wannie. 1,5 godziny to możliwe ale tylko pod warunkiem, że od pierwszej do ostatniej minuty merdałbyś łychą w środku. Fizycznie to nie możliwe. Więc mniej niż dwie godziny chłodzenie 20 litrów w wannie zająć nie może.
            Zależy jaką temperaturę masz na myśli pisząc schłodził. Zadałem sobie trud i rzuciłem okiem na notatki z ostatniej warki. 21L brzeczki znajdującej się w garze emaliowanym schłodziłem w wannie w godzinę i piętnaście minut do temperatury ok 25C.

            Nie chodzi nawet o to żeby się tu licytować czy da się to schłodzić w godzinę piętnaście czy godzinę czterdzieści pięć minut tylko o to że teoretycznie w fermentorze z tworzywa brzeczka będzie się chłodzić wolniej niż w garnku, ze względu na przewodność cieplną.

            Comment

            • LeoxxX
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 224

              #21
              To chyba instrukcja z wiki

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie ma takiej możliwości żebyś w godzinę schłodził piwo w wannie...
                Powiedz to mojej wannie. Chłodzę w garze zazwyczaj 25 - 27 litrów brzeczki, mieszam tylko raz, aby ułożył się stożek z osadów, raz lub dwa mieszam wodę, żeby gorąca nie stała na wierzchu, i zazwyczaj po godzinie brzeczka jest gotowe do przelania.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #23
                  To widocznie ja wszyskie piwa źle robiłem do tej pory, bo nie mieszałem drożdży pół godziny do otrzymania kremu.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie ma takiej możliwości żebyś w godzinę schłodził piwo w wannie...
                  Powiedz to mojej wannie. Chłodzę w garze zazwyczaj 25 - 27 litrów brzeczki, mieszam tylko raz, aby ułożył się stożek z osadów, raz lub dwa mieszam wodę, żeby gorąca nie stała na wierzchu, i zazwyczaj po godzinie brzeczka jest gotowe do przelania.

                  Comment

                  • jacekan
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2011.05
                    • 388

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                    Powiedz to mojej wannie.
                    Też chcę taką wannę . Ja chłodzę 25 litrów w kotle z podwójną ścianką, w której płynie zimna woda, w czasie całego chłodzenia pracuje pompa mieszając brzeczkę bez przerwy. Woda płynie z taką prędkością, że od samego początku na wylocie jest letnia, a po chwili zimna. Chłodzenie zajmuje 1,15 minut. Fakt, że kocioł jest zamknięty, na pewno gdyby był otwarty czas byłby zupełnie inny, ale nie ryzykowałbym dla tych kilkunastu minut zysku, zakażenia jakimś draństwem przy otwartym kotle.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2011-11-26, 17:06.
                    Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #25
                      Nie ma co porównywać garnka emaliowanego ze zwykłej stali z garnkiem ze stali nierdzewnej lub KO o znacznie grubszej ściance.

                      Comment

                      • betperf
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.11
                        • 19

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan
                        W ogóle skąd taką dziwną instrukcję masz?
                        Na opakowaniu drożdży nie było instrukcji. Google wskazało mi:
                        Fermentis SafAle S-33 beer yeast is ideal to brew fruity & hoppy Belgian and strong English ales, but it can also suit other beer styles.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez betperf; 2011-11-27, 03:40.

                        Comment

                        • betperf
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.11
                          • 19

                          #27
                          Przed chwią zaglądnałem do fermentatora z Pale Ale by zmierzyć BLG (w 3 dni spadło już do 4,5BLG) Ale co mnie zdziwiło, to całkowity brak piany. Jakieś znikome białe wysepki piany + trochę śladów na ścianach fermentatora. Wszystko z tym piwem w porządku ?

                          Comment

                          • jacekan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2011.05
                            • 388

                            #28
                            Nic złego się nie dzieje przecież. A gdybyś za kilka dni dopiero zajrzał do środka? Nie wiedziałbyś jak wyglądało wcześniej. Jeżeli zapewniłeś piwu odpowiednią temperaturę fermentacji to teraz daj mu spokój i czekaj. Wygląd i zapach w czasie fermentacji nie są niczym pięknym. Nie zaglądaj tam i tyle. Po raz pierwszy otwieraj fermentor nie wcześniej niż po tygodniu. Poza tym, jeśli oczekujesz jakiejś oceny wyglądu to rób zdjęcia.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez jacekan; 2011-11-27, 07:37.
                            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                            Comment

                            • ushi
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2010.03
                              • 148

                              #29
                              Wygląd i zapach w czasie fermentacji nie są niczym pięknym. Nie zaglądaj tam i tyle. Po raz pierwszy otwieraj fermentor nie wcześniej niż po tygodniu. Poza tym, jeśli oczekujesz jakiejś oceny wyglądu to rób zdjęcia.
                              Litości...

                              Zaglądać można, wąchać też. Moje piwa pachną świetnie, nie wiem po co takie rady, żeby chłop nie wiedział w ile czasu fermentuje brzeczka o danym ballingu i jak pachnie nie zakażone piwo?
                              Każda obserwacja powiększa doświadczenie. Wąchaj, próbuj na smak przy pomiarze, a zawczasu będziesz miał rozeznanie czego po danej warce oczekiwać. Przestrzegaj zasad higieny tj.dezynfekcja sprzętu i nie zwracanie w ramach oszczędności próbki do fermentora, próba organoleptyczna jest najlepszą czasem w zapachu jest wszystko ok.

                              jacekan, gdybyś powąchał moje IRA(zapach karmelu i słodkich łakoci) mógłbyś zmienić zdanie , ale o gustach się nie dyskutuje...

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wygląd i zapach w czasie fermentacji nie są niczym pięknym.

                                ble, ble, ble

                                Widok fermentującej brzeczki to jeden z piękniejszych widoków, najlepiej w otwartych kadziach.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X