Pierwsza warka - krok po kroku do oceny
Collapse
X
-
Nie wprowadzaj ludzi w błąd.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Nie wiem, gdzie ty trzymasz fermentor, może w komórce z węglem albo w zsypie na śmieci. Ja zaglądam zazwyczaj kilka razy dziennie i nic złego się nie dzieje.Comment
-
Nie wiem, gdzie ty trzymasz fermentor, może w komórce z węglem albo w zsypie na śmieci. Ja zaglądam zazwyczaj kilka razy dziennie i nic złego się nie dzieje.
No to, betperf masz dylemat teraz. Jedni otwierają fermentory i twierdzą, że nic się nie stanie, inni uważają, że to zbędne ryzyko. Wybór postępowania i tak należy do Ciebie.
Wit się zakaził, a na ten przykład tysiące bakterii w powietrzu i gotowym piwie...Ty myślisz, że Ty w sterylnych warunkach pracujesz, bo masz ClO2 czy 100-120*C.
Tego w powietrzu są miliony na metr3,chociaż brzmi to lekceważąco, to latem zakaziły mi się 2 warki na ESB London Ale i pszenica na Weihenstephan. Odporne były piwa na THG Dubbel, Tripopel i Wit.
Odnośnie komórek z węglem to w blokowej piwnicy po wybiciu szamba Alt poszedł w kibel. Wcale nie był zbyt namolnie obserwowany.Comment
-
-
http://w26.wrzuta.pl/audio/76UARbBAU...czarne_kowboje - to lepsze niż poprzednie akurat do infekcji..Comment
-
Oba młode piwa (Pale Ale oraz Kölsch) będę butelkował na dniach. Kończą spoczynek na cichej w temp. 16/17C. W międzyczasie warzyłem "niemieckiego" Pilsa. Od 4 dni fermentuje się w 7C.
Dziś postanowiłem spróbować
1. Pale Ale - mocno alkoholowe, aż nasuwa się myśl że ma posmak denaturatu lub jakiegoś alkoholu przemysłowego. Zdecydowanie nie smakuje mi, a w między czasie próbowałem kilka sklepowych piw a'la Ale - i dawały radę. Czy ten mocny posmak alkoholu zneutralizuje się jeszcze w czasie leżakowania ?
2. Kölsch - nie mam odniesienia, gdyż nigdy nie piłem takiego piwa. Wydaje mi się, że będzie pijalne. Ogólnie to smakowo nijakieJutro spróbuję kupić Bracki Grand Champion 2011 to będę miał do porównania.
3. Niemiecki Pils - po 4 dniach fermentacji, zdecydowanie najsmaczniejszy trunek z trzech dotychczasowych warekWyczuwalne mocne posmaki owocowe (morela ?) oraz goryczka na końcu. Czy te posmaki owocowe to normalny objaw ? Zadawałem drożdże (W34/70) w temp. 25C i przeniosłem do fermentacji na 7C.
Comment
-
Oba młode piwa (Pale Ale oraz Kölsch) będę butelkował na dniach. Kończą spoczynek na cichej w temp. 16/17C. W międzyczasie warzyłem "niemieckiego" Pilsa. Od 4 dni fermentuje się w 7C.
Dziś postanowiłem spróbować
1. Pale Ale - mocno alkoholowe, aż nasuwa się myśl że ma posmak denaturatu lub jakiegoś alkoholu przemysłowego. Zdecydowanie nie smakuje mi, a w między czasie próbowałem kilka sklepowych piw a'la Ale - i dawały radę. Czy ten mocny posmak alkoholu zneutralizuje się jeszcze w czasie leżakowania ?
3. Niemiecki Pils - po 4 dniach fermentacji, zdecydowanie najsmaczniejszy trunek z trzech dotychczasowych warekWyczuwalne mocne posmaki owocowe (morela ?) oraz goryczka na końcu. Czy te posmaki owocowe to normalny objaw ? Zadawałem drożdże (W34/70) w temp. 25C i przeniosłem do fermentacji na 7C.
Życie zaczyna się po pierwszej warce :)Comment
-
Warz i pij co nawarzyłeśpo 4 dniach w 7*C to napiłeś się raczej brzeczki ok9 niż piwa nawet młodego, ale jak smakuje... Koelsh nie ma prawa być nijaki , fermentowane w niskich temp jest piwem pysznym, nie piłem jeszcze oryginału ale moje dotychczasowe warki koelsha były nieco owocowe -w stronę grejpfruta i cytrusów - lekkie,świeże piwko idealne na letnie dni polecam je na kwietniowe warzenie...Przyłóż się do niego, a odwdzięczy ci się...
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
-
Channel: Czechy
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment