Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ushi
Wyświetlenie odpowiedzi
Pierwsza warka - krok po kroku do oceny
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedziA pewnie, że można. Smak.. adrenaliny też jest super. Zakazi się czy nie zakazi, jeszcze jedno zaglądnięcie się uda, czy już nie?
Nie wprowadzaj ludzi w błąd.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedziA pewnie, że można. Smak.. adrenaliny też jest super. Zakazi się czy nie zakazi, jeszcze jedno zaglądnięcie się uda, czy już nie?
Comment
-
-
Nie wiem, gdzie ty trzymasz fermentor, może w komórce z węglem albo w zsypie na śmieci. Ja zaglądam zazwyczaj kilka razy dziennie i nic złego się nie dzieje.
No to, betperf masz dylemat teraz. Jedni otwierają fermentory i twierdzą, że nic się nie stanie, inni uważają, że to zbędne ryzyko. Wybór postępowania i tak należy do Ciebie.
Wit się zakaził, a na ten przykład tysiące bakterii w powietrzu i gotowym piwie...Ty myślisz, że Ty w sterylnych warunkach pracujesz, bo masz ClO2 czy 100-120*C.
Tego w powietrzu są miliony na metr3,chociaż brzmi to lekceważąco, to latem zakaziły mi się 2 warki na ESB London Ale i pszenica na Weihenstephan. Odporne były piwa na THG Dubbel, Tripopel i Wit.
Odnośnie komórek z węglem to w blokowej piwnicy po wybiciu szamba Alt poszedł w kibel. Wcale nie był zbyt namolnie obserwowany.
Comment
-
-
-
http://w26.wrzuta.pl/audio/76UARbBAU...czarne_kowboje - to lepsze niż poprzednie akurat do infekcji..
Comment
-
-
Oba młode piwa (Pale Ale oraz Kölsch) będę butelkował na dniach. Kończą spoczynek na cichej w temp. 16/17C. W międzyczasie warzyłem "niemieckiego" Pilsa. Od 4 dni fermentuje się w 7C.
Dziś postanowiłem spróbować
1. Pale Ale - mocno alkoholowe, aż nasuwa się myśl że ma posmak denaturatu lub jakiegoś alkoholu przemysłowego. Zdecydowanie nie smakuje mi, a w między czasie próbowałem kilka sklepowych piw a'la Ale - i dawały radę. Czy ten mocny posmak alkoholu zneutralizuje się jeszcze w czasie leżakowania ?
2. Kölsch - nie mam odniesienia, gdyż nigdy nie piłem takiego piwa. Wydaje mi się, że będzie pijalne. Ogólnie to smakowo nijakie Jutro spróbuję kupić Bracki Grand Champion 2011 to będę miał do porównania.
3. Niemiecki Pils - po 4 dniach fermentacji, zdecydowanie najsmaczniejszy trunek z trzech dotychczasowych warek Wyczuwalne mocne posmaki owocowe (morela ?) oraz goryczka na końcu. Czy te posmaki owocowe to normalny objaw ? Zadawałem drożdże (W34/70) w temp. 25C i przeniosłem do fermentacji na 7C.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika betperf Wyświetlenie odpowiedziOba młode piwa (Pale Ale oraz Kölsch) będę butelkował na dniach. Kończą spoczynek na cichej w temp. 16/17C. W międzyczasie warzyłem "niemieckiego" Pilsa. Od 4 dni fermentuje się w 7C.
Dziś postanowiłem spróbować
1. Pale Ale - mocno alkoholowe, aż nasuwa się myśl że ma posmak denaturatu lub jakiegoś alkoholu przemysłowego. Zdecydowanie nie smakuje mi, a w między czasie próbowałem kilka sklepowych piw a'la Ale - i dawały radę. Czy ten mocny posmak alkoholu zneutralizuje się jeszcze w czasie leżakowania ?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika betperf Wyświetlenie odpowiedzi2. Kölsch - nie mam odniesienia, gdyż nigdy nie piłem takiego piwa. Wydaje mi się, że będzie pijalne. Ogólnie to smakowo nijakie Jutro spróbuję kupić Bracki Grand Champion 2011 to będę miał do porównania.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika betperf Wyświetlenie odpowiedzi3. Niemiecki Pils - po 4 dniach fermentacji, zdecydowanie najsmaczniejszy trunek z trzech dotychczasowych warek Wyczuwalne mocne posmaki owocowe (morela ?) oraz goryczka na końcu. Czy te posmaki owocowe to normalny objaw ? Zadawałem drożdże (W34/70) w temp. 25C i przeniosłem do fermentacji na 7C.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
Comment
-
-
Warz i pij co nawarzyłeś po 4 dniach w 7*C to napiłeś się raczej brzeczki ok9 niż piwa nawet młodego, ale jak smakuje... Koelsh nie ma prawa być nijaki , fermentowane w niskich temp jest piwem pysznym, nie piłem jeszcze oryginału ale moje dotychczasowe warki koelsha były nieco owocowe -w stronę grejpfruta i cytrusów - lekkie,świeże piwko idealne na letnie dni polecam je na kwietniowe warzenie...Przyłóż się do niego, a odwdzięczy ci się...
Comment
-
Comment