Witam wszystkich smakoszy!
Po jutrze będę drugi raz butelkował piwo z nastawionego brewkita. Pierwszym był JOHN BULL LAGER, a obecnym jest PILSNER LAGER.
John Bull wyszedł mi całkiem nieźle, 4,6% i może troszkę za mało gazu.
Mam poważnie obiekcje co do obecnego nastawu.
Do nastawu dodałem 0,6 kg ekstraktu słodowego i 0,75kg cukru piwowarskiego. Nie wiem dlaczego, ale początkowe blg wyszło mi ok 8 blg a końcowe trochę powyżej 2 blg. Sprawdzałem na dwóch balingometrach.
Wg moich obliczeń wyjdzie mi piwo ok 3%.
Jak dla mnie do zdecydowanie za mało. Czy tuż przed butelkowaniem można jeszcze podbić jakoś procenty no i ile powinienem dodać cukru do każdej butelki aby uzyskać przyzwoite nagazowanie przy trochę powyżej 2 blg?
Po jutrze będę drugi raz butelkował piwo z nastawionego brewkita. Pierwszym był JOHN BULL LAGER, a obecnym jest PILSNER LAGER.
John Bull wyszedł mi całkiem nieźle, 4,6% i może troszkę za mało gazu.
Mam poważnie obiekcje co do obecnego nastawu.
Do nastawu dodałem 0,6 kg ekstraktu słodowego i 0,75kg cukru piwowarskiego. Nie wiem dlaczego, ale początkowe blg wyszło mi ok 8 blg a końcowe trochę powyżej 2 blg. Sprawdzałem na dwóch balingometrach.
Wg moich obliczeń wyjdzie mi piwo ok 3%.
Jak dla mnie do zdecydowanie za mało. Czy tuż przed butelkowaniem można jeszcze podbić jakoś procenty no i ile powinienem dodać cukru do każdej butelki aby uzyskać przyzwoite nagazowanie przy trochę powyżej 2 blg?
Comment