Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
Wyświetlenie odpowiedzi
Pilsner Lager
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qwerty343 Wyświetlenie odpowiedziCzyli 3g na butelkę 0,5 litra. Czy to nie za mało?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziNie, nie za mało.
Butelki z obecnego nastawu ze względu na brak pomieszczenia o odpowiedniej temperaturze będę musiał trzymać w temperaturze ok 18 stopni bo 11,5 to chyba za mało.
Comment
-
-
Zależy jakim szczepem drożdży fermentowałeś, jeżeli typowe dolniaki to 11,5 *C a nawet dużo niżej będzie super. Jeżeli górne to skrzynkę bym zostawił na górze do wypicia w pierwszej kolejności (za miesiąc czy 2) a piwka z chłodnego za 3-4 miesiące.
Comment
-
-
Najpierw to zacznij dodawać do uzyskania odpowiedniej objętości nastawu ekstraktu słodowego, a nie cukru, glukozy, czy "cukru piwowarskiego". Wtedy piwo będzie smaczniejsze i nawet o wartości poniżej 4% alc. nie będzie lurowate. Dzięki temu również drożdże nie zeżreją całego dobra, bo będzie to dla nich za trudne, i rzucą się chętnie na środek, który dodasz do refermentacji (wtedy właśnie może być cukier) i przerobią go na gaz.Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-11-20, 22:37.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33 Wyświetlenie odpowiedziZależy jakim szczepem drożdży fermentowałeś, jeżeli typowe dolniaki to 11,5 *C a nawet dużo niżej będzie super. Jeżeli górne to skrzynkę bym zostawił na górze do wypicia w pierwszej kolejności (za miesiąc czy 2) a piwka z chłodnego za 3-4 miesiące.
Pierwszą skrzyneczkę (tą cieplejszą ) napocznę na święta, a z tą drugą spróbuję się powstrzymać troszkę dłużej.
I tak na koniec żeby już nie zanudzać swoimi wątpliwościami, to ile gramów cukru mam dać w moim przypadku aby gazu było w sam raz?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziNajpierw to zacznij dodawać do uzyskania odpowiedniej objętości nastawu ekstraktu słodowego, a nie cukru, glukozy, czy "cukru piwowarskiego". Wtedy piwo będzie smaczniejsze i nawet o wartości poniżej 4% alc. nie będzie lurowate. Dzięki temu również drożdże nie zeżreją całego dobra, bo będzie to dla nich za trudne, i rzucą się chętnie na środek, który dodasz do refermentacji (wtedy właśnie może być cukier) i przerobią go na gaz.
Czyli co powinienem zrobić przed butelkowaniem, bo widzę że pojawiły się jakieś nieznane mi schody?Ostatnia zmiana dokonana przez qwerty343; 2011-11-20, 22:54.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika qwerty343 Wyświetlenie odpowiedziPrzepraszam, ale nie bardzo Cię zrozumiałem. Mam w tej chwili piwo po pięciodniowej fermentacji burzliwej i pięciodniowej cichej, i chciałem je jutro zlać do butelek dodając cukru celem jego nagazowania.
Czyli co powinienem zrobić przed butelkowaniem, bo widzę że pojawiły się jakieś nieznane mi schody?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziTeraz to już za późno, pisałam o następnym razie. Kup sobie brewkit a do tego 1,2 kg lub 1,7 kg ekstraktu słodowego nienachmielonego, np. http://www.browar.biz/centrumpiwowar...sny_wes_1,2_kg i to zalej wodą i fermentuj.
Comment
-
Comment