Pilsner Lager
Collapse
X
-
Hmmm, sporo muszę się jeszcze nauczyć. W poprzednim nastawie (John Bull Lager) dawałem po 4g na 0,5l. Butelki stały 5 dni w temperaturze 20 stopni, później przez pierwsze cztery tygodnie w temperaturze ok 15 stopni i kolejny miesiąc w ok 12 stopniach. Niestety gazu mają troszkę za mało.
Butelki z obecnego nastawu ze względu na brak pomieszczenia o odpowiedniej temperaturze będę musiał trzymać w temperaturze ok 18 stopni bo 11,5 to chyba za mało.Comment
-
Zależy jakim szczepem drożdży fermentowałeś, jeżeli typowe dolniaki to 11,5 *C a nawet dużo niżej będzie super. Jeżeli górne to skrzynkę bym zostawił na górze do wypicia w pierwszej kolejności (za miesiąc czy 2) a piwka z chłodnego za 3-4 miesiące.Comment
-
Najpierw to zacznij dodawać do uzyskania odpowiedniej objętości nastawu ekstraktu słodowego, a nie cukru, glukozy, czy "cukru piwowarskiego". Wtedy piwo będzie smaczniejsze i nawet o wartości poniżej 4% alc. nie będzie lurowate. Dzięki temu również drożdże nie zeżreją całego dobra, bo będzie to dla nich za trudne, i rzucą się chętnie na środek, który dodasz do refermentacji (wtedy właśnie może być cukier) i przerobią go na gaz.Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-11-20, 22:37.Comment
-
Pierwszą skrzyneczkę (tą cieplejszą) napocznę na święta, a z tą drugą spróbuję się powstrzymać troszkę dłużej.
I tak na koniec żeby już nie zanudzać swoimi wątpliwościami, to ile gramów cukru mam dać w moim przypadku aby gazu było w sam raz?Comment
-
Najpierw to zacznij dodawać do uzyskania odpowiedniej objętości nastawu ekstraktu słodowego, a nie cukru, glukozy, czy "cukru piwowarskiego". Wtedy piwo będzie smaczniejsze i nawet o wartości poniżej 4% alc. nie będzie lurowate. Dzięki temu również drożdże nie zeżreją całego dobra, bo będzie to dla nich za trudne, i rzucą się chętnie na środek, który dodasz do refermentacji (wtedy właśnie może być cukier) i przerobią go na gaz.
Czyli co powinienem zrobić przed butelkowaniem, bo widzę że pojawiły się jakieś nieznane mi schody?Ostatnia zmiana dokonana przez qwerty343; 2011-11-20, 22:54.Comment
-
Przepraszam, ale nie bardzo Cię zrozumiałem. Mam w tej chwili piwo po pięciodniowej fermentacji burzliwej i pięciodniowej cichej, i chciałem je jutro zlać do butelek dodając cukru celem jego nagazowania.
Czyli co powinienem zrobić przed butelkowaniem, bo widzę że pojawiły się jakieś nieznane mi schody?Comment
-
Teraz to już za późno, pisałam o następnym razie. Kup sobie brewkit a do tego 1,2 kg lub 1,7 kg ekstraktu słodowego nienachmielonego, np. http://www.browar.biz/centrumpiwowar...sny_wes_1,2_kg i to zalej wodą i fermentuj.Comment
Related Topics
Collapse
-
Browar w walijskim Wrexham warzy tylko piwa dolnej fermentacji. Jak na Wielką Brytanię to mocno oryginalne, ale taka jest historia browaru.
Założyli go imigranci z Niemiec w 1881/2 r. Padło na Wrexham ze względu na wodę, dzięki której już było tam kilkanaście browarów (ejlowych)....-
Channel: Walia
-
-
Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
-
Channel: Niemcy
2025-01-18, 23:56 -
-
Kolejny Single Hop Lager po Moście:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...hop-lager-most
oraz Fusion:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-single-hop-la...-
Channel: Czechy
-
-
100 Blumen to mały wiedeński browar, założony w 2016 r. przez dwóch piwowarów domowych. Piwo to, czyli lager wiedeński, to prezent od Darka Dąbrowskiego (darekd), który bawił jakiś czas w stolicy Austrii.
Smak łagodny, ze złożoną słodowością, świetnie oddającą typowy...-
Channel: Austria
2024-10-30, 20:47 -
-
Przemysłowy browar z wiedeńskiego przedmieścia.
Lagery wiedeńskie przez wiele lat zapomniane były w Austrii, choć to kraina ich pochodzenia.
12,8% ekstr.
5,3% alk.
https://www.schwechater.at/sortiment/
Aromat - słodowy z toffi, biszkoptowymi...-
Channel: Austria
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment