Drożdże (gęstwa)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    #1

    Drożdże (gęstwa)

    Czy gęstwę po zlaniu z fermentacji burzliwej należy szczelnie zamknąć w słoiku czy tylko lekko, żeby mogła nastąpić wymiana powietrza?
    Nie bardzo mogę to znaleźć, a troszkę mi się spieszy .

    Z góry dzięki
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Jak zamkniesz szczelnie to gaz trzeba upuszczać aż przestanie gazować. Tak robię.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • tpr
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.01
      • 46

      #3
      Mam pytanie. Czy "przemywanie drożdży", o którym mowa w wielu tematach na forum, to po prostu czynność opisywana przez Marusię?
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
      Co za różnica, ile komórek drożdży mi umrze, skoro z gęstwy mam ich i tak za dużo? Ważne, żeby gęstwa była zebrana sterylną łyżką do wyparzonego słoiczka i przechowywana w lodówce. Ostatnio też rzadko zlewam znad gęstwy piwo, dopiero jak otwieram słoik w celu przygotowania startera, to po uważnym obwąchaniu wylewam piwo i przepłukuję gęstwę wodą (tzn. wlewam odrobinkę przegotowanej, schłodzonej wody, lekko wstrząsam słoiczek, odstawiam i przed zadanie brzeczką wylewam też i daną wodę).

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tpr
        Mam pytanie. Czy "przemywanie drożdży", o którym mowa w wielu tematach na forum, to po prostu czynność opisywana przez Marusię?
        Nie.

        Patrzaj tu.

        To znaczy, nie dokładnie to.

        Ostatnio modne jest przemywanie słabym roztworem ClO2.
        Ostatnia zmiana dokonana przez zgoda; 2012-01-17, 13:51.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda

          Ostatnio modne jest przemywanie słabym roztworem ClO2.
          Modne?

          Comment

          • tpr
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.01
            • 46

            #6
            Wielkie dzięki. Ale baza wiedzy (!)

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
              Modne?
              Przecież nie "miodne"

              Dużo się o tym mówi ostatnio.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • tpr
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.01
                • 46

                #8
                zgoda czy znajdę gdzieś procedurę zbierania drożdży z piany zbierającej się na powierzchni brzeczki? Czy to jest standardowa procedura i doszukuję się nie wiadomo czego?

                Wczoraj przeprowadziłem akcję na moim piwie (Koelsch) zbierając 0,7 litra piany drożdżowej (nie wiem jak to fachowo nazwać).
                Ostatnia zmiana dokonana przez tpr; 2012-01-18, 11:11.

                Comment

                • krys123
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.01
                  • 37

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tpr
                  zgoda czy znajdę gdzieś procedurę zbierania drożdży z piany zbierającej się na powierzchni brzeczki? Czy to jest standardowa procedura i doszukuję się nie wiadomo czego?

                  Wczoraj przeprowadziłem akcję na moim piwie (Koelsch) zbierając 0,7 litra piany drożdżowej (nie wiem jak to fachowo nazwać).
                  w 3-4 dniu fermentacji - gdy drożdże uniosły się do góry, przesmażoną łyżką nad palnikiem zbierasz i warzysz kolejną warkę

                  Comment

                  • tpr
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.01
                    • 46

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krys123
                    w 3-4 dniu fermentacji - gdy drożdże uniosły się do góry, przesmażoną łyżką nad palnikiem zbierasz i warzysz kolejną warkę
                    Czyli zrobiłem prawidłowo. A teraz pytanie, które może zabrzmieć głupio. Naczytałem się o minimalnej ilości gęstwy, którą trzeba zadać. Powiedzcie mi, proszę, czy istnieje coś takiego jak maksymalna ilość gęstwy? Czy piwo może być za bardzo drożdżowe? Robiąc wina radzę sobie z tym po prostu leżakując je odpowiednio długo. Jak to jest z piwem?

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      Podobno może być za dużo. Podobno wpływa to niekorzystnie na smak. Podobno wtedy w piwie lęgną się mechagodzille i pożerają co rano małe kotki.

                      Mnie wychodzą dobre nawet jak jest dużo za dużo (względem wyliczeń z jakichś mądrych kalkulatorków), więc się takimi pierdołami nie przejmuję.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      • tpr
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.01
                        • 46

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                        Podobno wtedy w piwie lęgną się mechagodzille i pożerają co rano małe kotki.
                        Uff ulżyło mi, bo nie mam zwierzaków w mieszkaniu
                        To i ja się tym nie będę przejmował.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tpr
                          Czyli zrobiłem prawidłowo. A teraz pytanie, które może zabrzmieć głupio. Naczytałem się o minimalnej ilości gęstwy, którą trzeba zadać. Powiedzcie mi, proszę, czy istnieje coś takiego jak maksymalna ilość gęstwy? Czy piwo może być za bardzo drożdżowe? Robiąc wina radzę sobie z tym po prostu leżakując je odpowiednio długo. Jak to jest z piwem?
                          Jak dasz za dużo drożdży to szybciej przefermentują brzeczkę.
                          Czy to ma wpływ na smak piwa to nie jestem w stanie stwierdzić.

                          Comment

                          • Grubson
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.05
                            • 30

                            #14
                            Jakiś czas temu warzyłem Saisona, który zadałem całością świeżutkiej gęstwy (przechlapałem ją po prostu łychą z jednego fermentatora do drugiego) - poza tym, że piana praktycznie wypchała mi dekiel fermentatora, to w smaku różnicy pomiędzy pierwszym piwkiem a drugim praktycznie nie ma.
                            w burzliwej - Dubbel
                            w cichej - Dunkel Weizen
                            w butelkach -Saison, Koelsch, Witbier, Dry Stout,
                            w planach - Belgijskie Pale Ale, Lambic

                            Comment

                            • tpr
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2011.01
                              • 46

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krys123
                              w 3-4 dniu fermentacji - gdy drożdże uniosły się do góry, przesmażoną łyżką nad palnikiem zbierasz i warzysz kolejną warkę
                              A tak to wygląda w drugiej dobie po zebraniu.
                              Attached Files

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Elektryk
                                gestwa wb-06 do AIPA
                                Elektryk
                                Cześć mam dylemat co za piwo Mi wyjdzie z gestwa wb-06 słody pale ale , karmelowy, monachijski,
                                wiedeński.Została mi gestwa po weizenie a pszenicy ni chuchu, chodzi mi czy popsuje mi smak AIPY
                                czy pójdzie to pić
                                2016-10-31, 18:10
                              • darekd
                                Ladenburger, Bad Santa Weizenbock XMS SPCL Edition 23
                                darekd
                                Browar z Badenii-Wirtembergii, który lata temu miał pszenicznego koźlaka na rynku polskim pod tą marką:

                                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...warmia-tarczyn

                                To ma 16% ekstr. i 8 % alk.

                                Ten...
                                2024-02-21, 01:23
                              • dadek
                                Heidelberg, Leyergasse 6, Kulturbrauerei
                                dadek
                                Browar restauracyjny działający od 2000 roku na zachodnim skraju pięknej starówki, w uliczce 50 m od Neckaru, a z drugiej strony w cieniu górującego nad nią ogromnego heidelbergskiego zamku.
                                Z wąskiej, brukowanej uliczki wchodzimy przez otwartą pięknie zdobioną stalową bramę pomiędzy...
                                2022-11-23, 01:54
                              • darekd
                                ? [Harpagan], Kazuar Chichotliwy
                                darekd
                                DDH Hazy IPA
                                16,5% ekstr.,
                                6,3% alk.
                                Chmiele: Nelson Sauvin i Enigma

                                Aromat - winogrona, tropikalne owoce , ale bez specjalnej wyrazistości, trochę plącze się kokos.
                                Piana - średnia, niezbyt trwała, szczątkowy kożuszek na dłużej
                                Barwa - zabielona,...
                                2022-08-21, 23:19
                              • yavo
                                Lallemand Philly Sour - lag
                                yavo
                                Drogie "Bravo Girl",
                                ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...
                                2022-02-22, 13:13
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...