Drożdże (gęstwa)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

Drożdże (gęstwa)

Czy gęstwę po zlaniu z fermentacji burzliwej należy szczelnie zamknąć w słoiku czy tylko lekko, żeby mogła nastąpić wymiana powietrza?
    Nie bardzo mogę to znaleźć, a troszkę mi się spieszy .

Z góry dzięki
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3490

Jak zamkniesz szczelnie to gaz trzeba upuszczać aż przestanie gazować. Tak robię.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

• tpr
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.01
      • 46

Mam pytanie. Czy "przemywanie drożdży", o którym mowa w wielu tematach na forum, to po prostu czynność opisywana przez Marusię?
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      Co za różnica, ile komórek drożdży mi umrze, skoro z gęstwy mam ich i tak za dużo? Ważne, żeby gęstwa była zebrana sterylną łyżką do wyparzonego słoiczka i przechowywana w lodówce. Ostatnio też rzadko zlewam znad gęstwy piwo, dopiero jak otwieram słoik w celu przygotowania startera, to po uważnym obwąchaniu wylewam piwo i przepłukuję gęstwę wodą (tzn. wlewam odrobinkę przegotowanej, schłodzonej wody, lekko wstrząsam słoiczek, odstawiam i przed zadanie brzeczką wylewam też i daną wodę).

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tpr Wyświetlenie odpowiedzi
        Mam pytanie. Czy "przemywanie drożdży", o którym mowa w wielu tematach na forum, to po prostu czynność opisywana przez Marusię?
        Nie.

Patrzaj tu.

To znaczy, nie dokładnie to.

Ostatnio modne jest przemywanie słabym roztworem ClO2.
        Ostatnia zmiana dokonana przez zgoda; 2012-01-17, 13:51.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi

Ostatnio modne jest przemywanie słabym roztworem ClO2.
          Modne?

Comment

• tpr
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.01
            • 46

Wielkie dzięki. Ale baza wiedzy (!)

Comment

• zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
              Modne?
              Przecież nie "miodne"

Dużo się o tym mówi ostatnio.

Comment

• tpr
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.01
                • 46

zgoda czy znajdę gdzieś procedurę zbierania drożdży z piany zbierającej się na powierzchni brzeczki? Czy to jest standardowa procedura i doszukuję się nie wiadomo czego?

Wczoraj przeprowadziłem akcję na moim piwie (Koelsch) zbierając 0,7 litra piany drożdżowej (nie wiem jak to fachowo nazwać).
                Ostatnia zmiana dokonana przez tpr; 2012-01-18, 11:11.

Comment

• krys123
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.01
                  • 37

zgoda czy znajdę gdzieś procedurę zbierania drożdży z piany zbierającej się na powierzchni brzeczki? Czy to jest standardowa procedura i doszukuję się nie wiadomo czego?

Wczoraj przeprowadziłem akcję na moim piwie (Koelsch) zbierając 0,7 litra piany drożdżowej (nie wiem jak to fachowo nazwać).
                  w 3-4 dniu fermentacji - gdy drożdże uniosły się do góry, przesmażoną łyżką nad palnikiem zbierasz i warzysz kolejną warkę

Comment

• tpr
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.01
                    • 46

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krys123 Wyświetlenie odpowiedzi
                    w 3-4 dniu fermentacji - gdy drożdże uniosły się do góry, przesmażoną łyżką nad palnikiem zbierasz i warzysz kolejną warkę
                    Czyli zrobiłem prawidłowo. A teraz pytanie, które może zabrzmieć głupio. Naczytałem się o minimalnej ilości gęstwy, którą trzeba zadać. Powiedzcie mi, proszę, czy istnieje coś takiego jak maksymalna ilość gęstwy? Czy piwo może być za bardzo drożdżowe? Robiąc wina radzę sobie z tym po prostu leżakując je odpowiednio długo. Jak to jest z piwem?

Comment

• zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

Podobno może być za dużo. Podobno wpływa to niekorzystnie na smak. Podobno wtedy w piwie lęgną się mechagodzille i pożerają co rano małe kotki.

Mnie wychodzą dobre nawet jak jest dużo za dużo (względem wyliczeń z jakichś mądrych kalkulatorków), więc się takimi pierdołami nie przejmuję.

Comment

• tpr
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.01
                        • 46

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                        Podobno wtedy w piwie lęgną się mechagodzille i pożerają co rano małe kotki.
                        Uff ulżyło mi, bo nie mam zwierzaków w mieszkaniu
                        To i ja się tym nie będę przejmował.

Comment

• mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

Czyli zrobiłem prawidłowo. A teraz pytanie, które może zabrzmieć głupio. Naczytałem się o minimalnej ilości gęstwy, którą trzeba zadać. Powiedzcie mi, proszę, czy istnieje coś takiego jak maksymalna ilość gęstwy? Czy piwo może być za bardzo drożdżowe? Robiąc wina radzę sobie z tym po prostu leżakując je odpowiednio długo. Jak to jest z piwem?
                          Jak dasz za dużo drożdży to szybciej przefermentują brzeczkę.
                          Czy to ma wpływ na smak piwa to nie jestem w stanie stwierdzić.

Comment

• Grubson
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.05
                            • 30

Jakiś czas temu warzyłem Saisona, który zadałem całością świeżutkiej gęstwy (przechlapałem ją po prostu łychą z jednego fermentatora do drugiego) - poza tym, że piana praktycznie wypchała mi dekiel fermentatora, to w smaku różnicy pomiędzy pierwszym piwkiem a drugim praktycznie nie ma.
                            w burzliwej - Dubbel
                            w cichej - Dunkel Weizen
                            w butelkach -Saison, Koelsch, Witbier, Dry Stout,
                            w planach - Belgijskie Pale Ale, Lambic

Comment

• tpr
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2011.01
                              • 46

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krys123 Wyświetlenie odpowiedzi
                              A tak to wygląda w drugiej dobie po zebraniu.
                              Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                              X