Drożdże (gęstwa)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lorak1986
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 16

    #31
    Mam jeszcze pytanie.
    Dlaczego czasem zbiera się gęstwę z góry (czyli piane podczas gdy jest jej najwięcej), a czasem zbiera się osad z dna?
    Kiedy najlepiej zbierać i skąd?
    Czy tak samo zbiera się górną i dolną fermentację?

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lorak1986
      Mam jeszcze pytanie.
      Dlaczego czasem zbiera się gęstwę z góry (czyli piane podczas gdy jest jej najwięcej), a czasem zbiera się osad z dna?
      Pianę zbiera sie aby od razu zaszczepić następne piwo, na trzymanie na później jest tam za mało drożdży i są na etapie "żarcia" a nie "przetrwania"
      Gęstwę z dna "na teraz" i "na później"
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lorak1986
      Kiedy najlepiej zbierać i skąd?
      J/w
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lorak1986
      Czy tak samo zbiera się górną i dolną fermentację?
      Tak samo.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Konrad_
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.11
        • 115

        #33
        Robiłem kilkanaście warek, ale dopiero wczoraj podjąłem się pobrania gęstwy.
        Na zdjęciu widać drożdże po jednym dniu.
        Która część to najzdrowsze drożdże ?
        Attached Files

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Elektryk
          gestwa wb-06 do AIPA
          Elektryk
          Cześć mam dylemat co za piwo Mi wyjdzie z gestwa wb-06 słody pale ale , karmelowy, monachijski,
          wiedeński.Została mi gestwa po weizenie a pszenicy ni chuchu, chodzi mi czy popsuje mi smak AIPY
          czy pójdzie to pić
          2016-10-31, 18:10
        • darekd
          Ladenburger, Bad Santa Weizenbock XMS SPCL Edition 23
          darekd
          Browar z Badenii-Wirtembergii, który lata temu miał pszenicznego koźlaka na rynku polskim pod tą marką:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...warmia-tarczyn

          To ma 16% ekstr. i 8 % alk.

          Ten...
          2024-02-21, 01:23
        • dadek
          Heidelberg, Leyergasse 6, Kulturbrauerei
          dadek
          Browar restauracyjny działający od 2000 roku na zachodnim skraju pięknej starówki, w uliczce 50 m od Neckaru, a z drugiej strony w cieniu górującego nad nią ogromnego heidelbergskiego zamku.
          Z wąskiej, brukowanej uliczki wchodzimy przez otwartą pięknie zdobioną stalową bramę pomiędzy...
          2022-11-23, 01:54
        • darekd
          ? [Harpagan], Kazuar Chichotliwy
          darekd
          DDH Hazy IPA
          16,5% ekstr.,
          6,3% alk.
          Chmiele: Nelson Sauvin i Enigma

          Aromat - winogrona, tropikalne owoce , ale bez specjalnej wyrazistości, trochę plącze się kokos.
          Piana - średnia, niezbyt trwała, szczątkowy kożuszek na dłużej
          Barwa - zabielona,...
          2022-08-21, 23:19
        • yavo
          Lallemand Philly Sour - lag
          yavo
          Drogie "Bravo Girl",
          ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...
          2022-02-22, 13:13
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...