Drożdże (gęstwa)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lorak1986
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 16

    #31
    Mam jeszcze pytanie.
    Dlaczego czasem zbiera się gęstwę z góry (czyli piane podczas gdy jest jej najwięcej), a czasem zbiera się osad z dna?
    Kiedy najlepiej zbierać i skąd?
    Czy tak samo zbiera się górną i dolną fermentację?

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lorak1986 Wyświetlenie odpowiedzi
      Mam jeszcze pytanie.
      Dlaczego czasem zbiera się gęstwę z góry (czyli piane podczas gdy jest jej najwięcej), a czasem zbiera się osad z dna?
      Pianę zbiera sie aby od razu zaszczepić następne piwo, na trzymanie na później jest tam za mało drożdży i są na etapie "żarcia" a nie "przetrwania"
      Gęstwę z dna "na teraz" i "na później"
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lorak1986 Wyświetlenie odpowiedzi
      Kiedy najlepiej zbierać i skąd?
      J/w
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lorak1986 Wyświetlenie odpowiedzi
      Czy tak samo zbiera się górną i dolną fermentację?
      Tak samo.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Konrad_
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.11
        • 115

        #33
        Robiłem kilkanaście warek, ale dopiero wczoraj podjąłem się pobrania gęstwy.
        Na zdjęciu widać drożdże po jednym dniu.
        Która część to najzdrowsze drożdże ?
        Attached Files

        Comment

        Przetwarzanie...
        X