Proszę o poradę do pierwszej warki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • LukaszB
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.11
    • 4

    Proszę o poradę do pierwszej warki

    Witam szanownych Piwowarów. Jestem w tej branży nowy, dopiero co nabyłem sprzęt w browar.biz. Pierwszą warkę postanowiłem zrobić z brewkitu. Zamówiłem Piwo domowe jasne piWES-01 1,7 kg (http://www.browar.biz/centrumpiwowar...iwes-01_1,7_kg). do tego drożdże Safale US 05.
    Uwarzę z tego 12 litrów (Niestety dałem się namówić dziewczynie - na pierwszy raz starczy ci, teraz trochę żałuję, ale cóż...).
    Mam pytanie co użyć do osłodzenia tegoż brewkita? Cukry czy słodu. Próbował ktoś z Was tego brewkita? Smaczne będzie? Jakieś uwagi?

    Proszę o pomoc
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Do osłodzenia? Słodzi się herbatę.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • wogosz
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.12
      • 1007

      #3
      Nie bardzo wiem w czym Ci pomóc. W przekonaniu Twojej dziewczyny aby pozwoliła uwarzyć więcej, czy w zagotowaniu rozpuszczonego ekstraktu?

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        Weź poczytaj chociaż FAQ z mojego podpisu, bo Twoje pytania są na poziomie "Czy czerwone Ople są szybsze od szarych Fordów?"
        Jeśli chodzi Ci o refermentacje to wystarczy cukier.
        Piwo będzie Ci smakować, o ile wolisz Konstancin od Żywca. Jeżeli jesteś przyzwyczajony do piw makdonaldowych, to Twoje może Cię nieźle zszokować.

        Comment

        • LukaszB
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.11
          • 4

          #5
          Chodzi mi tylko o to co dodać: cukier, glukozę... do fermentacji burzliwej? Czytałem że ze zwykłym cukrem wychodzą posmaki bimbrowe, dlatego chciałem zasięgnąć opinii kogoś kto robił z tego brewkita warkę i powie z czym warto robić aby piwko było smaczne.

          Comment

          • dreads
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.09
            • 520

            #6
            Do burzliwej? Nic nie dawaj - zrób z tego zestawu 10-12litrów piwa. Będzie mniej, ale lepszej jakości. Jak zasmakuje, kupisz następne. Nie ma co psuć smaku cukrem, czy inną glukozą. Do refermentacji może być cukier, daje się go tak mało, że jest niewyczuwalny w smaku. I poczytaj FAQ, jak mówi Seta, bo Twoje pytania to naprawdę podstawa podstaw i były zadawane "pizdyliard" razy

            Comment

            • raczek84
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.10
              • 58

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika LukaszB Wyświetlenie odpowiedzi
              Chodzi mi tylko o to co dodać: cukier, glukozę... do fermentacji burzliwej? Czytałem że ze zwykłym cukrem wychodzą posmaki bimbrowe, dlatego chciałem zasięgnąć opinii kogoś kto robił z tego brewkita warkę i powie z czym warto robić aby piwko było smaczne.
              Glukozę to dajesz do refermentacji. Moje pierwsze 2 brewkity były robione z ekstraktem płynnym jasnym do IRA i ciemnym do Stouta i piwa przeszły moje oczekiwania. Fakt do piwa warzonego się nie umywa ale i tak jak na puszkę wyszły smacznie.
              Moje zdanie jest takie że jak nie chcesz smaków bimbru w piwie kup ekstrakt płynny

              Comment

              Przetwarzanie...
              X