Witam!
Czwarta warka za mną. Tym razem padło na czekoladowy stout w sam raz na święta. Oczywiście były potknięcia i niedociągnięcia, ale ostatecznie piwko zostało wczoraj przelane na cichą i nasiąka dębowym aromatem. W ramach potknięć wyszło mi zbyt dużo chmielu goryczkowego i piwko jest stanowczo zbyt gorzkie (ProMash wskazuje na... 93 IBU). W związku z powyższym naszedł mnie pomysł na kolejny eksperyment (w nawiązaniu do wcześniejszego z cukrem wanilinowym: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=93353. Tym razem pomyślałem o dodaniu żurawiny suszonej (oczywiście po wcześniejszym wyparzeniu). Co o tym sądzicie? Ile jej dać?
Z browarniczym pozdrowieniem,
Darz Bór!
Czwarta warka za mną. Tym razem padło na czekoladowy stout w sam raz na święta. Oczywiście były potknięcia i niedociągnięcia, ale ostatecznie piwko zostało wczoraj przelane na cichą i nasiąka dębowym aromatem. W ramach potknięć wyszło mi zbyt dużo chmielu goryczkowego i piwko jest stanowczo zbyt gorzkie (ProMash wskazuje na... 93 IBU). W związku z powyższym naszedł mnie pomysł na kolejny eksperyment (w nawiązaniu do wcześniejszego z cukrem wanilinowym: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=93353. Tym razem pomyślałem o dodaniu żurawiny suszonej (oczywiście po wcześniejszym wyparzeniu). Co o tym sądzicie? Ile jej dać?
Z browarniczym pozdrowieniem,
Darz Bór!
Comment