Który fermentator?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kenickie
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.11
    • 11

    Który fermentator?

    Witam! Kupiłem zestaw startowy z browaramatora i w piątek mam zamiar zabrać się za pierwszy brewkit. Mam jednak pytanie dla ludzi posiadających podobne zestawy. W którym fermentatorze najlepiej przeprowadzić fermentacje burzliwą? W tym z kranikiem czy bez?
    W broszurce która była z tym zestawem było napisane że w fermentatorze bez kranika. Jednak jako że chciałbym w późniejszej fazie przed refermentacją dodac rozpuszczoną glukoze z wodą bezpośrednio do brzeczki przed rozlewem piwa, łatwiej byłoby to zacząc w fermentatorze z kranikiem...

    Czy to wogule ma jakieś znaczenie gdzie będe przeprowadzał jaką fermentacje?
    Czytałem że kranik czasami bywa źródłem zakażenia, czy po burzliwej w której ponoć zbiera się wiecej osadu będzie duży kłopot z solidnym wyszorowaniem go?
    Czy dwukrotne przelewanie brzeczki nie wpłynie niekorzystnie na smak piwa?
    A może przy brewkicie cicha nie jest konieczcna?

    Pozdrawiam!
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kenickie Wyświetlenie odpowiedzi
    W którym fermentatorze najlepiej przeprowadzić fermentacje burzliwą? W tym z kranikiem czy bez?
    Lepiej bez kranika, bo i tak ściąganie piwa znad osadu robi się od góry.

    Jednak jako że chciałbym w późniejszej fazie przed refermentacją dodac rozpuszczoną glukoze z wodą bezpośrednio do brzeczki przed rozlewem piwa, łatwiej byłoby to zacząc w fermentatorze z kranikiem...
    Najlepiej zrobić tak: przelać piwo przed rozlewem do fermentora z kranikiem, dodać roztwór glukozy i z tego fermentora niego rozlewać.

    Czytałem że kranik czasami bywa źródłem zakażenia, czy po burzliwej w której ponoć zbiera się wiecej osadu będzie duży kłopot z solidnym wyszorowaniem go?
    Robiłem raz burzliwą z kranikiem i obyło się bez zakażenia, nie było też problemów z szorowaniem. Problemem może być szczelność, mi na początku przeciekał i musiałem na szybko przelewać piwo do gara, poprawić kranik, zdezynfekować całość i przelać ponownie.

    Czy dwukrotne przelewanie brzeczki nie wpłynie niekorzystnie na smak piwa?
    Jeśli będziesz unikał napowietrzenia to nie

    A może przy brewkicie cicha nie jest konieczcna?
    Zasadniczo cicha nie jest w ogóle konieczna, tzn. bez niej też może wyjść dobre piwo. Ale jest zalecana. Przy brewkicie możesz ją sobie odpuścić.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10788

      #3
      Zależy czy chcesz robić cicha czy nie?
      - Jeśli z bez to fermentujesz bez kranika,rozlew dekantujesz do tego z kranikiem( na dno wlewamy rozpuszczony środek do refermentacji)
      - Jeśli z cichą to fermentujesz z kranikiem, cicha bez,rozlew z kranikiem
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • dreads
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.09
        • 520

        #4
        Często fermentuję w wiadrach z kranikiem. Jak się dba o czystość w browarze, to nic się nie powinno stać.

        Polecam kolejność zaproponowaną przez Anteksa. Na pewno odradzam wlanie surowca do refermentacji do wiadra, w którym była burzliwa, bo przy mieszaniu cały syf z dna pójdzie Ci do góry i zmiesza się z piwem. Najlepiej niezbyt gęsty syrop cukrowy wlać na dno fermentora z kranikiem, na to zdekantować znad osadów piwo z fermentora bez kranika. Nie musisz wtedy nic dodatkowo mieszać, cały syrop rozprowadzi się równomiernie niejako samoczynnie Zlewając rurką dużo się nie napowietrzy, a nawet jeżeli, to drożdże wykorzystają ten tlen, więc spokojnie.

        Comment

        • kenickie
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.11
          • 11

          #5
          Wielkie dzięki panowie, w sobote zatem ruszam
          Postaram się jak najdokładniej zdezynfekować fermentator z kranikiem i tam zrobić burzliwą. Mam nadzieje że wszystko się uda. Pozdrawiam!

          Comment

          • dreads
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.09
            • 520

            #6
            Czyli robisz cichą

            Comment

            • kenickie
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.11
              • 11

              #7
              Tak zrobie. Troche więcej zabawy, a skill rośnie W dziale "Twoje Warzenie" zrobie sobie temat z dziennikiem piwowarskim i tam dam krótką relacje.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X