Witam! Kupiłem zestaw startowy z browaramatora i w piątek mam zamiar zabrać się za pierwszy brewkit. Mam jednak pytanie dla ludzi posiadających podobne zestawy. W którym fermentatorze najlepiej przeprowadzić fermentacje burzliwą? W tym z kranikiem czy bez?
W broszurce która była z tym zestawem było napisane że w fermentatorze bez kranika. Jednak jako że chciałbym w późniejszej fazie przed refermentacją dodac rozpuszczoną glukoze z wodą bezpośrednio do brzeczki przed rozlewem piwa, łatwiej byłoby to zacząc w fermentatorze z kranikiem...
Czy to wogule ma jakieś znaczenie gdzie będe przeprowadzał jaką fermentacje?
Czytałem że kranik czasami bywa źródłem zakażenia, czy po burzliwej w której ponoć zbiera się wiecej osadu będzie duży kłopot z solidnym wyszorowaniem go?
Czy dwukrotne przelewanie brzeczki nie wpłynie niekorzystnie na smak piwa?
A może przy brewkicie cicha nie jest konieczcna?
Pozdrawiam!
W broszurce która była z tym zestawem było napisane że w fermentatorze bez kranika. Jednak jako że chciałbym w późniejszej fazie przed refermentacją dodac rozpuszczoną glukoze z wodą bezpośrednio do brzeczki przed rozlewem piwa, łatwiej byłoby to zacząc w fermentatorze z kranikiem...
Czy to wogule ma jakieś znaczenie gdzie będe przeprowadzał jaką fermentacje?
Czytałem że kranik czasami bywa źródłem zakażenia, czy po burzliwej w której ponoć zbiera się wiecej osadu będzie duży kłopot z solidnym wyszorowaniem go?
Czy dwukrotne przelewanie brzeczki nie wpłynie niekorzystnie na smak piwa?
A może przy brewkicie cicha nie jest konieczcna?
Pozdrawiam!
Comment