Który fermentator?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kenickie
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.11
    • 11

    #1

    Który fermentator?

    Witam! Kupiłem zestaw startowy z browaramatora i w piątek mam zamiar zabrać się za pierwszy brewkit. Mam jednak pytanie dla ludzi posiadających podobne zestawy. W którym fermentatorze najlepiej przeprowadzić fermentacje burzliwą? W tym z kranikiem czy bez?
    W broszurce która była z tym zestawem było napisane że w fermentatorze bez kranika. Jednak jako że chciałbym w późniejszej fazie przed refermentacją dodac rozpuszczoną glukoze z wodą bezpośrednio do brzeczki przed rozlewem piwa, łatwiej byłoby to zacząc w fermentatorze z kranikiem...

    Czy to wogule ma jakieś znaczenie gdzie będe przeprowadzał jaką fermentacje?
    Czytałem że kranik czasami bywa źródłem zakażenia, czy po burzliwej w której ponoć zbiera się wiecej osadu będzie duży kłopot z solidnym wyszorowaniem go?
    Czy dwukrotne przelewanie brzeczki nie wpłynie niekorzystnie na smak piwa?
    A może przy brewkicie cicha nie jest konieczcna?

    Pozdrawiam!
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kenickie
    W którym fermentatorze najlepiej przeprowadzić fermentacje burzliwą? W tym z kranikiem czy bez?
    Lepiej bez kranika, bo i tak ściąganie piwa znad osadu robi się od góry.

    Jednak jako że chciałbym w późniejszej fazie przed refermentacją dodac rozpuszczoną glukoze z wodą bezpośrednio do brzeczki przed rozlewem piwa, łatwiej byłoby to zacząc w fermentatorze z kranikiem...
    Najlepiej zrobić tak: przelać piwo przed rozlewem do fermentora z kranikiem, dodać roztwór glukozy i z tego fermentora niego rozlewać.

    Czytałem że kranik czasami bywa źródłem zakażenia, czy po burzliwej w której ponoć zbiera się wiecej osadu będzie duży kłopot z solidnym wyszorowaniem go?
    Robiłem raz burzliwą z kranikiem i obyło się bez zakażenia, nie było też problemów z szorowaniem. Problemem może być szczelność, mi na początku przeciekał i musiałem na szybko przelewać piwo do gara, poprawić kranik, zdezynfekować całość i przelać ponownie.

    Czy dwukrotne przelewanie brzeczki nie wpłynie niekorzystnie na smak piwa?
    Jeśli będziesz unikał napowietrzenia to nie

    A może przy brewkicie cicha nie jest konieczcna?
    Zasadniczo cicha nie jest w ogóle konieczna, tzn. bez niej też może wyjść dobre piwo. Ale jest zalecana. Przy brewkicie możesz ją sobie odpuścić.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10795

      #3
      Zależy czy chcesz robić cicha czy nie?
      - Jeśli z bez to fermentujesz bez kranika,rozlew dekantujesz do tego z kranikiem( na dno wlewamy rozpuszczony środek do refermentacji)
      - Jeśli z cichą to fermentujesz z kranikiem, cicha bez,rozlew z kranikiem
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • dreads
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.09
        • 520

        #4
        Często fermentuję w wiadrach z kranikiem. Jak się dba o czystość w browarze, to nic się nie powinno stać.

        Polecam kolejność zaproponowaną przez Anteksa. Na pewno odradzam wlanie surowca do refermentacji do wiadra, w którym była burzliwa, bo przy mieszaniu cały syf z dna pójdzie Ci do góry i zmiesza się z piwem. Najlepiej niezbyt gęsty syrop cukrowy wlać na dno fermentora z kranikiem, na to zdekantować znad osadów piwo z fermentora bez kranika. Nie musisz wtedy nic dodatkowo mieszać, cały syrop rozprowadzi się równomiernie niejako samoczynnie Zlewając rurką dużo się nie napowietrzy, a nawet jeżeli, to drożdże wykorzystają ten tlen, więc spokojnie.

        Comment

        • kenickie
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.11
          • 11

          #5
          Wielkie dzięki panowie, w sobote zatem ruszam
          Postaram się jak najdokładniej zdezynfekować fermentator z kranikiem i tam zrobić burzliwą. Mam nadzieje że wszystko się uda. Pozdrawiam!

          Comment

          • dreads
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.09
            • 520

            #6
            Czyli robisz cichą

            Comment

            • kenickie
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.11
              • 11

              #7
              Tak zrobie. Troche więcej zabawy, a skill rośnie W dziale "Twoje Warzenie" zrobie sobie temat z dziennikiem piwowarskim i tam dam krótką relacje.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • woosaa
                Przyspieszona cicha
                woosaa
                Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                2025-01-09, 16:18
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • RomaNzRumunii
                Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                RomaNzRumunii
                Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                2021-01-25, 20:25
              • Charlie44
                Pierwsze zlewanie na cichą.
                Charlie44
                Cześć wszystkim,

                Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

                1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
                2018-10-22, 11:08
              • fligiert
                Drożdże na cichą?
                fligiert
                Witam
                Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
                Pozdrawiam

                Sent from my...
                2019-06-24, 18:34
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...