Gęstwa po cichej fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    Gęstwa po cichej fermentacji

    Czy zbierając drożdże po cichej fermentacji i chcąc zadać je do kolejnej warki należy robić starter czy wystarczy zebrana ilość drożdży?
    Wiadomo, że po cichej drożdży jest dużo mniej niż po burzliwej. Czy wystarczy ich aby ruszyły w nowej brzeczce?
    Jak wynika z Waszych doświadczeń?
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Ogólnie drożdże po cichej są w gorszej kondycji i lepiej zrobić starter.
    Zbyt duża ilość drożdży mniej zaszkodzi piwu niż za mała.

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Dzięki wielkie, potwierdziły się moje przypuszczenia, choć znalazłem też wypowiedzi, że na cichą trafiają te żywsze i zdrowsze, więc lepiej korzystać z tych właśnie po cichej.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Na cichą trafiają te, które najsłabiej osiadają.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Przetwarzanie...
        X