Gęstwa po cichej fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maciucha67
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.05
    • 128

    #1

    Gęstwa po cichej fermentacji

    Czy zbierając drożdże po cichej fermentacji i chcąc zadać je do kolejnej warki należy robić starter czy wystarczy zebrana ilość drożdży?
    Wiadomo, że po cichej drożdży jest dużo mniej niż po burzliwej. Czy wystarczy ich aby ruszyły w nowej brzeczce?
    Jak wynika z Waszych doświadczeń?
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #2
    Ogólnie drożdże po cichej są w gorszej kondycji i lepiej zrobić starter.
    Zbyt duża ilość drożdży mniej zaszkodzi piwu niż za mała.

    Comment

    • Maciucha67
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.05
      • 128

      #3
      Dzięki wielkie, potwierdziły się moje przypuszczenia, choć znalazłem też wypowiedzi, że na cichą trafiają te żywsze i zdrowsze, więc lepiej korzystać z tych właśnie po cichej.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Na cichą trafiają te, które najsłabiej osiadają.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • m2200
          Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
          m2200
          Witam,

          wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

          Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
          2019-05-16, 17:06
        • ohdesu
          Piana przy cichej fermentacji
          ohdesu
          To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
          2019-03-03, 14:39
        • rosiks
          Receptura na APA
          rosiks
          Witam,

          Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
          Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
          Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
          2017-12-25, 18:52
        • Daray
          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
          Daray
          Dzień dobry,

          W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

          Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
          2023-03-13, 20:01
        • darekd
          Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
          darekd
          Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

          Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
          ...
          2023-02-07, 23:16
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...