Witam,
Szukam przepisu na piwo z chilli. Jeśli ktoś już próbował zrobić takie piwo to chętnie skorzystam z porad i wskazówek.
Mój pomysł jak na razie to coś takiego:
1. Zasyp na stouta lub na jakieś krwistoczerwone typu Red Irish Ale.
2. Chili w proszku na 10 min przed końcem gotowania chmielu.
3. No i świeże chilli na cichą fermentację. (Wie ktoś jak zachowa się świeża papryka na fermentacji?)
Niestety nie mam pojęcia ile dodać tego chilli aby była wyczuwalna ostrość. Ktoś ma jakiś pomysł ile (i jaką) chilli trzeba użyć aby wyostrzyć 25 litrową warkę? Może jakiś kucharz co gotował 25 litrową zupę?
Co mnie jeszcze ogranicza to drożdże. Mogę w tym momencie skorzystać z:
- Denstar Nottingham
- Safale US-05
- Munich Denstar
Za pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Aron
Szukam przepisu na piwo z chilli. Jeśli ktoś już próbował zrobić takie piwo to chętnie skorzystam z porad i wskazówek.
Mój pomysł jak na razie to coś takiego:
1. Zasyp na stouta lub na jakieś krwistoczerwone typu Red Irish Ale.
2. Chili w proszku na 10 min przed końcem gotowania chmielu.
3. No i świeże chilli na cichą fermentację. (Wie ktoś jak zachowa się świeża papryka na fermentacji?)
Niestety nie mam pojęcia ile dodać tego chilli aby była wyczuwalna ostrość. Ktoś ma jakiś pomysł ile (i jaką) chilli trzeba użyć aby wyostrzyć 25 litrową warkę? Może jakiś kucharz co gotował 25 litrową zupę?
Co mnie jeszcze ogranicza to drożdże. Mogę w tym momencie skorzystać z:
- Denstar Nottingham
- Safale US-05
- Munich Denstar
Za pomoc z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Aron
Comment