Piwo z chilli

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aronjr
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 70

    Piwo z chilli

    Witam,

    Szukam przepisu na piwo z chilli. Jeśli ktoś już próbował zrobić takie piwo to chętnie skorzystam z porad i wskazówek.

    Mój pomysł jak na razie to coś takiego:

    1. Zasyp na stouta lub na jakieś krwistoczerwone typu Red Irish Ale.
    2. Chili w proszku na 10 min przed końcem gotowania chmielu.
    3. No i świeże chilli na cichą fermentację. (Wie ktoś jak zachowa się świeża papryka na fermentacji?)
    Niestety nie mam pojęcia ile dodać tego chilli aby była wyczuwalna ostrość. Ktoś ma jakiś pomysł ile (i jaką) chilli trzeba użyć aby wyostrzyć 25 litrową warkę? Może jakiś kucharz co gotował 25 litrową zupę?

    Co mnie jeszcze ogranicza to drożdże. Mogę w tym momencie skorzystać z:

    - Denstar Nottingham
    - Safale US-05
    - Munich Denstar


    Za pomoc z góry dziękuję.

    Pozdrawiam
    Aron
  • volodos
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.09
    • 717

    #2
    Wszystko zależy od tego, jak dużo jednostek kapsaicyny będzie wydzielało chili. Jeżeli weźmiesz np. chile habanero, 1 papryczka w zupełności wystarczy. Proponuję stronę www.ostrakuchnia.pl - tam masz rozpisane w skali Scoville'a ile jednostek mają poszczególne papryczki. Tak btw, moim zdaniem do brzeczki lepiej chyba dodać gotowy piekielny sos lub pastę. Zaznaczam, że z piwowarstwem nie mam (jeszcze) nic wspólnego, za to z gotowaniem jestem za pan brat.

    Comment

    • iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.08
      • 6717

      #3
      No i jest jeszcze jeden problem - tak mi się przynajmniej zdaje - jak dasz za dużo chilli to możesz zaszlachtować drożdże...
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

      Comment

      • aronjr
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.05
        • 70

        #4
        Ok, dzięki za odpowiedź.

        Czyli dodam paprykę na przelewie na cichą fermentacje, aby być pewnym ze drożdże rusza.
        Co do rodzaju piwa to chyba zrobię IRA bo Stouda mam jeszcze sporo w piwnicy

        @volodos: Ile jednostek tej kapsaicyny trzeba dodać na 25 litrów aby było ostre? trzeba chyba wziąć pod uwagę zawartość alkoholu, który łagodzi, o ile dobrze pamiętam, ostrość.
        No i chyba w takim razie najlepiej będzie proszek, gdyż będzie można dokładnie dawkować, co Ty na to?

        Pozdrawiam
        Aron

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Amierikance często robią piwo z chili. http://www.homebrewtalk.com/f12/ -> i szukaj na tym forum, receptur z komentarzami znajdziesz w pytę.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • aronjr
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.05
            • 70

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
            Amierikance często robią piwo z chili. http://www.homebrewtalk.com/f12/ -> i szukaj na tym forum, receptur z komentarzami znajdziesz w pytę.
            Hej,

            Dzięki za podpowiedź, że też wcześniej nie wpadłem na to aby poszukać na anglojęzycznych stronach :/
            No nic, dziś warzenie i podkładem będzie lekko zmodyfikowane IRA. Chilli pójdzie na cichej.

            Pozdrawiam
            Aron

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23911

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
              No i jest jeszcze jeden problem - tak mi się przynajmniej zdaje - jak dasz za dużo chilli to możesz zaszlachtować drożdże...
              Wydaje mi się że drożdżaki mają w poważaniu kapsaicynę. Co prawda nie robiłem testów, ale w jednym eksperymencie dodanie papryczek chili na koniec chmielenia nie sprawiło problemów z fermentacją.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • gregori1977
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.07
                • 5

                #8
                Witam
                Ja robiłem piwo z czili na piwku pale ale
                Po prostu przy butelkowaniu dodałem papryczki do butelek.
                Osoba która prosiła o to piwko stwierdziła że jest lepsze od oryginału ze stanów.
                Dla mnie było za ostre, po kilku łykach gardło paliło przez 30 minut

                Comment

                • iron
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.08
                  • 6717

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                  Wydaje mi się że drożdżaki mają w poważaniu kapsaicynę. Co prawda nie robiłem testów, ale w jednym eksperymencie dodanie papryczek chili na koniec chmielenia nie sprawiło problemów z fermentacją.
                  Może i tak - z pewnością reagują na zbyt duże stężenia kofeiny, więc myslałem, że na inne alkaloidy też mogą...
                  Ale moge się mylić.
                  bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                  Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                  Rock, Honor, Ojczyzna

                  Comment

                  • aronjr
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2009.05
                    • 70

                    #10
                    Witam,

                    Udało mi się dostać chili "Naga Jolokia" z 0,5 - 1 Mln Scu.
                    Pytanie czy jedna taka papryczka na 25 l nie będzie za dużo?

                    Pozdrawiam
                    Aron

                    Comment

                    Przetwarzanie...