Witam wszystkich!
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc ż góry przepraszam za ewentualne błędy.
Przygodę z domowym browarnictwem dopiero zaczynam. Mam na swoim koncie 3 udane (jak na moją aktualną wiedzę) warki metodą zacierania.
Pytanie, które od dłuższego czasu mnie nurtuje, dotyczy piwa pszenicznego: w jaki sposób uzyskać bananowy zapach? Bardzo chciałem aby mój Weizen miał taki aromat, jednak próżno go w nim szukać. Ponadto w tym piwie, jak i w Dry Stout wyczuwalny jest kwaskawy posmak. Czy taka jest natura tego typu piw, czy może to jakieś zakażenie? Zdaję sobie sprawę, że dla wielu z was są to sprawy oczywiste, jednak byłbym wdzięczny gdyby ktoś podzielił się ze mną swoją wiedzą.
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc ż góry przepraszam za ewentualne błędy.
Przygodę z domowym browarnictwem dopiero zaczynam. Mam na swoim koncie 3 udane (jak na moją aktualną wiedzę) warki metodą zacierania.
Pytanie, które od dłuższego czasu mnie nurtuje, dotyczy piwa pszenicznego: w jaki sposób uzyskać bananowy zapach? Bardzo chciałem aby mój Weizen miał taki aromat, jednak próżno go w nim szukać. Ponadto w tym piwie, jak i w Dry Stout wyczuwalny jest kwaskawy posmak. Czy taka jest natura tego typu piw, czy może to jakieś zakażenie? Zdaję sobie sprawę, że dla wielu z was są to sprawy oczywiste, jednak byłbym wdzięczny gdyby ktoś podzielił się ze mną swoją wiedzą.
Comment