Niskie BLG z ekstraktu słodowego

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kozbi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.11
    • 12

Niskie BLG z ekstraktu słodowego

Witam wszystkich.

Właśnie wstawiłem moje drugie piwo z konserwy. Wszystko robiłem według instrukcji Coopers z jednym małym wyjątkiem:

Puszka Coopers Canadian Blonde
    1. Duży garnek, wlane 2l wrzącej wody, dodany ekstrakt z puszki.
    2. Tutaj zamiast 1kg cukru dodałem ten ekstrakt słodowy tak jak zostało mi polecone w innym wątku.
    3. Wszystko poszło do fermentatora. Dodane 20l wody i wymieszane.
    3. Pomiar i... wyszło mi ok. 7blg

Moje pytanie: dlaczego? Co teraz robić?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

Teraz możesz dodać ekstrakt albo nic nie robić.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Kozbi
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.11
      • 12

Masz na myśli ten podany w linku? Czyli musiałbym zamówić kolejny. Do ilu wtedy podniosłoby się Blg?

Z drugiej strony co w przypadku jeśli zostawiłbym tak jak jest? Piwo miałoby jakikolwiek smak czy byłoby to raczej rozcieńczone "coś"?

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Dowolny ekstrakt słodowy, nie musi być taki sam.

Tu masz tabelkę z przykładami.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Gabe
          Porucznik Browarny Tester
          • 2010.03
          • 405

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kozbi Wyświetlenie odpowiedzi
          Witam wszystkich.

Właśnie wstawiłem moje drugie piwo z konserwy. Wszystko robiłem według instrukcji Coopers z jednym małym wyjątkiem:

Puszka Coopers Canadian Blonde
          1. Duży garnek, wlane 2l wrzącej wody, dodany ekstrakt z puszki.
          2. Tutaj zamiast 1kg cukru dodałem ten ekstrakt słodowy tak jak zostało mi polecone w innym wątku.
          3. Wszystko poszło do fermentatora. Dodane 20l wody i wymieszane.
          3. Pomiar i... wyszło mi ok. 7blg

Moje pytanie: dlaczego? Co teraz robić?
          Na drugie pytanie odpowiedział już zgoda, ja odpowiem na pierwsze: dodałeś zbyt dużo wody (widocznie więcej niż zakładał producent), albo nie schłodziłeś brzeczki do ~20st C przed pomiarem.

Comment

• Kozbi
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.11
            • 12

Wody dodałem dokładnie tyle ile trzeba - odmierzane 5l baniakami

Fakt, że brzeczka była na pewno cieplejsza od 20st C, ale jest to różnica paru stopni. Aż tak wpłynęłoby to na wskazanie?

Przy okazji zapytam. Do następnej warki planuję dodać glukozę zamiast ekstraktu. Wychodzi dużo taniej, a zależy mi przede wszystkim na likwidacji szampanowych posmaków, które pojawiły się po użyciu cukru w mojej pierwszej warce. Glukoza nada się czy jest to takie same zło jak cukier?
            Ostatnia zmiana dokonana przez Kozbi; 2011-12-14, 12:11.

Comment

• Gabe
              Porucznik Browarny Tester
              • 2010.03
              • 405

Takie samo zło. Glukozę drożdże rozkładają w 100%, a więc zostanie z niej jedynie CO2 i alkohol.

Comment

• Kozbi
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.11
                • 12

Już chyba rozumiem dlaczego wyszło takie małe blg.

Z puszki 1,7 kg otrzymamy 23 litry wspaniałego, gatunkowego piwa. Wymaga to dodania 1 kg cukru bądź Piwowarskiego zamiennika cukru do brewkitów Centrum Piwowarstwa - 1,2 kg lub też ekstraktu słodowego jasnego WES 1,7 kg
                Źródło: browar.biz

Ja zamówiłem 1.2kg, brakuje pół kilograma ekstraktu. Szkoda, że nie natrafiłem na tę stronę wcześniej.

Stwierdziłem, że zostawię tak jak jest. Teoretycznie po dosypaniu cukru do refermentacji wyjdzie coś koło 3,6% czyli lekkie piwo. Mam tylko nadzieję, że będzie po prostu słabsze, ale zachowa swój smak i nie będzie rozwodnione.
                Ostatnia zmiana dokonana przez Kozbi; 2011-12-14, 12:57.

Comment

• Mihai
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.02
                  • 186

Na puszkach się nie wyznaję za bardzo. Ale jeśli to tylko brzeczka z ekstraktu a drożdży nie ma w niej jeszcze, to nie mozesz odparować wody przez gotowanie, tak jak przy zacieraniu?
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Mihai; 2011-12-14, 13:07.

Comment

• Kozbi
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.11
                    • 12

Niestety drożdże wsypałem kiedy temperatura brzeczki trochę spadła także nici z odparowywania. Zamówienie dodatkowego ekstraktu słodowego WES 0,5kg też trwa. Sama realizacja do 5dni + czas przesyłki + weekend, także fermentacja zakończy się raczej do tego czasu.

Comment

• rafal69
                      • 2005.08
                      • 115

Teraz to możesz na szybko podratować cukrem 200g to 1blg.
                      Do następnej warki zamów dodatkowy ekstrakt min 1,5kg w syropie lub 1kg w proszku.
                      Jeśli chcesz pozbyć się smaku "szampana" to wymień drożdże np Fermenis,
                      odpowiednie do danego typu piwa i blg to jednak trzeba mierzyć w 20oC,
                      jeśli do takiej temperatury jest wyskalowany balingomierz.
                      znany gamoń wiosłowy

Comment

• Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

Cholera, moja wina, przepraszam.
                        Myślałem, że daję Ci link do sypkiego ekstraktu.
                        Wiszę Ci piwo.

Comment

• jawaw7
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.05
                          • 68

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal69 Wyświetlenie odpowiedzi
                          blg to jednak trzeba mierzyć w 20oC,
                          jeśli do takiej temperatury jest wyskalowany balingomierz.
                          Z tego, co pamiętam z tabelki przelicznika różnicy temperatur na różnicę Blg, to wpływ jakiś warty zaznaczenia ma różnica powyżej 10 'C. Nawet coś takiego znalazłem:

Bw = B + (Tp - Ta)*0,05

Gdzie: Tp – temperatura pomiaru, Ta – właściwa temperatura pomiaru dla areometru, B - odczytana wartość Ballinga

Comment

• rafal69
                            • 2005.08
                            • 115

jawaw7:
                            Teoria swoje a praktyka swoje, ja tam mierzę w temperaturze wyskalowania balingomierza.

Kozbi:
                            Nie panikuj bo jak policzyłem to wyjdzie Ci takie lekkie piwo:
                            - do 1blg. - 3,1%
                            - do 0blg. - 3,6% (marzenie)
                            wiem, że to też teoria ale jeśli użyłeś tych drożdży z brewkita, może tak być bo to spryciarze.
                            znany gamoń wiosłowy

Comment

• Seta
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.10
                              • 6964

Chwilunia coś tu jednak nie teges...
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kozbi Wyświetlenie odpowiedzi
                              Już chyba rozumiem dlaczego wyszło takie małe blg.

Z puszki 1,7 kg otrzymamy 23 litry wspaniałego, gatunkowego piwa. Wymaga to dodania 1 kg cukru bądź Piwowarskiego zamiennika cukru do brewkitów Centrum Piwowarstwa - 1,2 kg lub też ekstraktu słodowego jasnego WES 1,7 kg

Źródło: browar.biz

Ja zamówiłem 1.2kg, brakuje pół kilograma ekstraktu. Szkoda, że nie natrafiłem na tę stronę wcześniej.

Stwierdziłem, że zostawię tak jak jest. Teoretycznie po dosypaniu cukru do refermentacji wyjdzie coś koło 3,6% czyli lekkie piwo. Mam tylko nadzieję, że będzie po prostu słabsze, ale zachowa swój smak i nie będzie rozwodnione.
                              CP piszą o 23l, Ty wspominałeś o 20l. Brakuje Ci 17% ekstraktu, ALE dałeś 15% mniej wody, więc +/- powinno ci wyjść to samo. Potwierdzają to wyliczenia WESa:

Powinno wyjść Ci 11blg!
                              Nawet jeśli rozcieńczyłeś do 23l to powinno wyjść ~9,5blg, a nie 7.

Comment

Przetwarzanie...
                              X