Niskie BLG z ekstraktu słodowego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rafal69
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.08
    • 115

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
    Chwilunia coś tu jednak nie teges...


    CP piszą o 23l, Ty wspominałeś o 20l. Brakuje Ci 17% ekstraktu, ALE dałeś 15% mniej wody, więc +/- powinno ci wyjść to samo. Potwierdzają to wyliczenia WESa:

    Powinno wyjść Ci 11blg!
    Nawet jeśli rozcieńczyłeś do 23l to powinno wyjść ~9,5blg, a nie 7.
    Teges teges, nie wiem czemu wszyscy z uporem maniaka upierają się na 23l.
    kiedy 300g ekstraktu w syropie to ~ 1blg. w 20l.
    Na ten przykład moje ostatnie pszeniczne:
    1,8 pucha ekstrakt nachmielony + 1,5 ekstrakt niechmielony/20l. ~ 11.5blg.
    Czyli Seta bardzo dobrze to wyliczyłeś w 20l. z 1,5kg dodatkowego ekstraktu pewnie
    wyszłoby 10,5blg. ale ten "Kanadyjski Blondas" to chyba takie lekkie piwo ma być.
    znany gamoń wiosłowy

    Comment

    • Gabe
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.03
      • 405

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal69 Wyświetlenie odpowiedzi
      Teges teges, nie wiem czemu wszyscy z uporem maniaka upierają się na 23l.
      Bo ekstrakt/brewkit też ma swoją objętość, podobnie jak te ~2l wody, w którym autor tematu ów brewkit rozpuścił. Do tego dodać ok 20l wody dolane do fermentora, wziąć poprawkę na straty i wychodzi około 23l.

      Comment

      • rafal69
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.08
        • 115

        #18
        Nie dolanie 20l. tylko dopełnienie rozpuszczonych ekstraktów do całkowitej objętości 20l.
        (nie bardzo wiem o jakich stratach mówisz?)
        znany gamoń wiosłowy

        Comment

        Przetwarzanie...
        X