Niskie BLG z ekstraktu słodowego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rafal69
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.08
    • 115

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
    Chwilunia coś tu jednak nie teges...


    CP piszą o 23l, Ty wspominałeś o 20l. Brakuje Ci 17% ekstraktu, ALE dałeś 15% mniej wody, więc +/- powinno ci wyjść to samo. Potwierdzają to wyliczenia WESa:

    Powinno wyjść Ci 11blg!
    Nawet jeśli rozcieńczyłeś do 23l to powinno wyjść ~9,5blg, a nie 7.
    Teges teges, nie wiem czemu wszyscy z uporem maniaka upierają się na 23l.
    kiedy 300g ekstraktu w syropie to ~ 1blg. w 20l.
    Na ten przykład moje ostatnie pszeniczne:
    1,8 pucha ekstrakt nachmielony + 1,5 ekstrakt niechmielony/20l. ~ 11.5blg.
    Czyli Seta bardzo dobrze to wyliczyłeś w 20l. z 1,5kg dodatkowego ekstraktu pewnie
    wyszłoby 10,5blg. ale ten "Kanadyjski Blondas" to chyba takie lekkie piwo ma być.
    znany gamoń wiosłowy

    Comment

    • Gabe
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.03
      • 405

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafal69
      Teges teges, nie wiem czemu wszyscy z uporem maniaka upierają się na 23l.
      Bo ekstrakt/brewkit też ma swoją objętość, podobnie jak te ~2l wody, w którym autor tematu ów brewkit rozpuścił. Do tego dodać ok 20l wody dolane do fermentora, wziąć poprawkę na straty i wychodzi około 23l.

      Comment

      • rafal69
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.08
        • 115

        #18
        Nie dolanie 20l. tylko dopełnienie rozpuszczonych ekstraktów do całkowitej objętości 20l.
        (nie bardzo wiem o jakich stratach mówisz?)
        znany gamoń wiosłowy

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dulukgrzegorz
          Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
          dulukgrzegorz
          Cześć wszystkim,



          Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

          Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

          Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
          2022-10-04, 14:48
        • Mar11111
          Początki z brewkitem...
          Mar11111
          Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
          ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
          2024-04-20, 14:46
        • jujooo
          Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
          jujooo
          Witam serdecznie.

          Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

          Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
          2023-08-23, 15:14
        • dadek
          Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
          dadek
          Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
          2022-04-08, 01:05
        • Daray
          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
          Daray
          Dzień dobry,

          W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

          Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
          2023-03-13, 20:01
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...