Zacier się nie scukrza

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Swiaderny
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.10
    • 19

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bekaro
    [...] a ten kabelek to kabelek innego termometra elektronicznego, którym sprawdzam temperaturę brzeczki w fermentatorze.
    Proponuję jeszcze uczci minutą ciszy brak 'bulkania', bo przecież wszystko szczelne a objawów nie widać

    Comment

    • rafal69
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.08
      • 115

      #62
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoreck
      ja w kwestii formalnej,bo nie znam tego kawału w całości dlaczego BAKA dostaje w łeb
      to ja też już.Przepraszam ,ze pytałem,ale jestem po prostu ciekawy
      No prob, płoszę bałdzo:

      Dobłanoc Państwu!
      znany gamoń wiosłowy

      Comment

      • Bekaro
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.11
        • 23

        #63
        Witam
        Dzisiaj po raz pierwszy otworzyłem fermentator i zastałem taki widok:
        Czy jest to oznaka zakażonej brzeczki? Źle zdezynfekowałem?
        Attached Files

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #64
          jest to oznaka fermentacji.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • Bekaro
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.11
            • 23

            #65
            Czyli wszystko jest ok? Bo piany za bardzo nie ma tylko są takie duże jakby pęcherzyki i takie lekko brązowe zlepieńce, a zapach jest jak na razie niezbyt przyjemny.
            Poniżej jeszcze jedno zdjęcie na którym trochę lepiej widać:
            Attached Files

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10766

              #66
              Wygląda na końcówkę fermentacji, jak blg?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • jacekan
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.05
                • 388

                #67
                Nie przejmuj się widokiem fermentującej brzeczki. Jeszcze nie raz będziesz widział zupełnie inne objawy
                Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                Comment

                • jacekan
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.05
                  • 388

                  #68
                  Na przyszłość trzymaj się zasady, że fermentor powinien być ok. 30% większy niż planowana objętość warki.
                  Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                  Comment

                  • Bekaro
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.11
                    • 23

                    #69
                    To mam nadzieję, że z tego coś będzie Co do Blg to na razie nie mam balingometru, będę go zamawiał przy następnym moim zamówieniu. To te wszystkie 'zlepieńce' i pęcherzyki znikną po rozlewie?
                    Fermentator był grubo ponad 30% większy od objętości warki (5l warki na 33l fermentatora)(chciałem spróbować najpierw przy mniejszej objętości), czyli powinien być mniejszy?

                    I jeszcze mam takie jedno pytanie, mianowicie gdzieś czytałem, że sterylność trzeba utrzymywać tylko po gotowaniu, a przed tylko czystość. Prawda to, że przed gotowaniem nie trzeba dezynfekować?

                    Comment

                    • Bekaro
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.11
                      • 23

                      #70
                      Aha i jeszcze jedno, czy po fermentacji burzliwej niezbędna jest fermentacja cicha? Czy można warkę przelać zaraz po fermentacji burzliwej do butelek?

                      Comment

                      • Feti
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.10
                        • 801

                        #71
                        Można, tylko piwo będziesz miał mało klarowne i dużo osadu. Ale za to szybko będzie gaz.
                        Wiem, wiem. Po pierwszej warce śpieszy się. U mnie też tak było.

                        Comment

                        • crocco
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2010.12
                          • 590

                          #72
                          Temat poważny ale i tak się uśmiałem.
                          Nie raz miałem stracha,że coś spieprzyłem a drożdże i tak swoje zrobiły.grunt to im nie przeszkadzać.
                          Co do czystości to nigdy jej za wiele.

                          Comment

                          • Swiaderny
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.10
                            • 19

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bekaro
                            I jeszcze mam takie jedno pytanie, mianowicie gdzieś czytałem, że sterylność trzeba utrzymywać tylko po gotowaniu, a przed tylko czystość. Prawda to, że przed gotowaniem nie trzeba dezynfekować?
                            Sterylność należy zachować od momentu przystąpienia do schładzania brzeczki chmielonej, a w trakcie zacierania i warzenia wystarczy Dobra Praktyka Produkcyjna :P

                            Comment

                            • Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

                              #74
                              Mam wrażenie, że niektórzy posługują się słowami, których nie rozumieją. Jaką sterylność można utrzymać w mieszkaniu, w którym przelewa się schłodzoną brzeczkę nastawną do wiadra?

                              Sterylne mogą być niektóre elementy układu, ale cały układ sterylny nie jest i nigdy nie będzie. Zresztą sterylność brzeczki kończy się w momencie dodania drożdży.

                              Comment

                              • mamdobreklapki
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2012.02
                                • 14

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bekaro
                                Wsypałem słód do wody (ok. 65*C) i przetrzymałem przez ok. 45min w tej temperaturze, później ok. 15min w 75*C, ...
                                Jak wsypujesz słód do wody o temp 65st C to zacier wyjdzie chłodniejszy.. jaka była temperatura po dodaniu słodu?

                                Comment

                                Przetwarzanie...