Zacier się nie scukrza

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bekaro
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.11
    • 23

    Zacier się nie scukrza

    Witam

    W piątek postanowiłem uwarzyć swoją pierwszą warkę. Lecz, podczas zacierania (użyłem ok. 2kg słodu pilzneńskiego i 0,5kg karmelowego na 7,5l - wiem, że proporcje są pewnie nieodpowiednie, ale chciałem zobaczyć pierwsze "co z tego wyjdzie" i później zmieniać) trafiłem na pewien problem, mianowicie po godzinnym przetrzymaniu zacieru w temp. ok. 62-65 *C (po 45min podgrzałem do ok. 75 *C) przeprowadziłem próbę jodową, ale wynik był cały czas pozytywny (i chyba jeszcze przez godzinę sprawdzałem), a gdy zmierzyłem poziom cukru wartość wyniosła nawet poniżej 0 BLG.

    Ponieważ podczas pierwszego razu prawdopodobnie za mało mieszałem postanowiłem wczoraj znów spróbować cały czas mieszając, ale nadal to samo- zacier się nie scukrzył...
    Więc zwracam się do was co robię źle i czy z tej brzeczki coś będzie?

    Bardzo dziękuję za wszelkie uwagi i porady
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Co to znaczy, że wynik był pozytywny?
    Ześrutowałes słody?
    Jest to niemożliwe.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Bekaro
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.11
      • 23

      #3
      Pozytywny w tym sensie, że kropelki miały barwę taką brązową, fioletową, a powinna nie zmieniać barwy z tego co czytałem i później jak sprawdziłem poziom cukru to wartość wyniosła poniżej 0 BLG...
      Słody kupiłem już ześrutowane i właśnie nie wiem co źle robię, może temperatura była za wysoka?

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        jeżeli wsypałes do wody o temp. ok. 65 stC to musiało się zatrzeć. Nie ma bata.

        A jak próbowałes zacier to był słodki?
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • Bekaro
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.11
          • 23

          #5
          Znaczy próbować nie próbowałem, ale zapach był taki słodki.
          Tylko dlaczego balingometr nie pokazywał żadnej wartości?

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pewno zepsuty, sprawdź go w czystej wodzie.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • Bekaro
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2011.11
              • 23

              #7
              Pokazuje ok. 7BLG

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                No, czyli baterie siadły.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #9
                  W zacierze mierzyłeś?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Bekaro
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.11
                    • 23

                    #10
                    Dopiero co go kupiłem, w sumie pierwszy raz go użyłem wtedy
                    Tylko dlaczego przy próbie jodowej krople nie zmieniły barwy na neutralną?
                    I jeszcze jedno, bo wszystko tak i tak przelałem do fermentatora, a w rurce fermentacyjnej nie bulgotało...

                    Comment

                    • Bekaro
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2011.11
                      • 23

                      #11
                      W zacierze, po chmieleniu, co chwile mierzyłem (oczywiście w 20*C) i zawsze pokazywało poniżej 0, ale z tego co się okazuje to ten balingometr, którym mierzyłem jest zepsuty...
                      Tylko dlaczego przy próbie jodowej krople nie zmieniały barwę na neutralną?

                      Comment

                      • Feti
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.10
                        • 801

                        #12
                        Pierwszy raz jak zastosowałem próbę jodową, to też uważałem, że jest negatywna, ale brzeczka była bardzo słodka i piwo wyszło. Weź zalej wrzątkiem łyżkę mąki, wymieszaj , jak ostygnie to zrób próbę jodową. I oceń, czy ma taki sam efekt.

                        Comment

                        • anteks
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2003.08
                          • 10769

                          #13
                          Wychodzi na to że masz zepsuty wskaźnik, zepsuty balingometr oraz zepsutą rurkę
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10769

                            #14
                            Ile wyszło tego piwa?
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • Bekaro
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.11
                              • 23

                              #15
                              Czyli nie kierować się próbą jodową?
                              A z tą mąką to zrobić próbę tym roztworem zalanym wrzątkiem np. w szklance i łyżką mąki? I kropla nie ma zmienić barwy, tak?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X