"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
No mnie właśnie też, ale chyba jest zepsuty bo w czystej wodzie wskazuje ok. 7BLG.
Ponieważ balingometr wskazywał poniżej 0, przy próbie jodowej barwa się nie zneutralizowała, w rurce nie bulgotało, więc myślałem, że zacier się nie scukrzył, ale z tego co wcześniej koledzy mówili, że wskaźnik i balingometr jest zepsuty, więc może jednak coś z tego będzie
Próba jodowa na mące musi być negatywna. Porównaj wynik z tym z brzeczki. A jak duży masz fermentator? Jak taki 30 litrów to możliwe, że :
1. dwutlenku węgla jest za mało wyprodukowane i nie ma tak dużego ciśnienia, żeby bulgotało
2. wieczko niedociśnięte i bokiem uchodzi.
No mnie właśnie też, ale chyba jest zepsuty bo w czystej wodzie wskazuje ok. 7BLG.
Ponieważ balingometr wskazywał poniżej 0, przy próbie jodowej barwa się nie zneutralizowała, w rurce nie bulgotało, więc myślałem, że zacier się nie scukrzył, ale z tego co wcześniej koledzy mówili, że wskaźnik i balingometr jest zepsuty, więc może jednak coś z tego będzie
Albo sobie z nas jaja robisz, albo go wkładasz do "góry nogami"
Porównać wynik z tym z brzeczki, czyli wziąć trochę brzeczki z fermentatora i zrobić tą próbę na mące? Właśnie mam taki 30 litrowy fermentator, możliwe że tam gdzie jest kabelek od termometra wieczko jest niedociśnięte. A co zrobić, jeśli jest za mało dwutlenku węgla?
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Albo sobie z nas jaja robisz, albo go wkładasz do "góry nogami"
Przecież piszę tak jak jest, dlatego piszę tutaj bo myślałem że się nie scukrzyło i żeby zrobić następnym razem dobrze... a balingometr nie mogę włożyć źle bo jest z termometrem.
Klimat jak u Wołoszańskiego
Balingomierz, który w wodzie pokazuje 7, a w zacierze mniej niż zero? Nie uwierzę, póki nie zobacze może Ty poważnie wkładasz go nie tą stroną, co trzeba
Comment