"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
No mnie właśnie też, ale chyba jest zepsuty bo w czystej wodzie wskazuje ok. 7BLG.
Ponieważ balingometr wskazywał poniżej 0, przy próbie jodowej barwa się nie zneutralizowała, w rurce nie bulgotało, więc myślałem, że zacier się nie scukrzył, ale z tego co wcześniej koledzy mówili, że wskaźnik i balingometr jest zepsuty, więc może jednak coś z tego będzie
Próba jodowa na mące musi być negatywna. Porównaj wynik z tym z brzeczki. A jak duży masz fermentator? Jak taki 30 litrów to możliwe, że :
1. dwutlenku węgla jest za mało wyprodukowane i nie ma tak dużego ciśnienia, żeby bulgotało
2. wieczko niedociśnięte i bokiem uchodzi.
No mnie właśnie też, ale chyba jest zepsuty bo w czystej wodzie wskazuje ok. 7BLG.
Ponieważ balingometr wskazywał poniżej 0, przy próbie jodowej barwa się nie zneutralizowała, w rurce nie bulgotało, więc myślałem, że zacier się nie scukrzył, ale z tego co wcześniej koledzy mówili, że wskaźnik i balingometr jest zepsuty, więc może jednak coś z tego będzie
Albo sobie z nas jaja robisz, albo go wkładasz do "góry nogami"
Porównać wynik z tym z brzeczki, czyli wziąć trochę brzeczki z fermentatora i zrobić tą próbę na mące? Właśnie mam taki 30 litrowy fermentator, możliwe że tam gdzie jest kabelek od termometra wieczko jest niedociśnięte. A co zrobić, jeśli jest za mało dwutlenku węgla?
"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson No Hops, no Glory :)
Albo sobie z nas jaja robisz, albo go wkładasz do "góry nogami"
Przecież piszę tak jak jest, dlatego piszę tutaj bo myślałem że się nie scukrzyło i żeby zrobić następnym razem dobrze... a balingometr nie mogę włożyć źle bo jest z termometrem.
Klimat jak u Wołoszańskiego
Balingomierz, który w wodzie pokazuje 7, a w zacierze mniej niż zero? Nie uwierzę, póki nie zobacze może Ty poważnie wkładasz go nie tą stroną, co trzeba
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
Mocarny: E: 30 % wag,, A: 12, 5%
Barwa ciemnobrązowa, nieprzejrzysta.
Piana: jest beżowa drobna, szybciutko opada do cienkiej obrączki.
Zapachowo dość ubogo, ale ze względu na katar nie byłem miarodajny.
Porter ma niespełna rok, ale smakowo jest zupełnie nieźle ułożony....
Jasny lager ze znanego browaru w Dorpacie/Tartu. Alkohol 4.8%, ekstrakt nie podany.
Piana niska, słabo osadza się na szkle.
Piwo pełne, treściwe, o bardzo wyrazistym komponencie słodowym, skontrowanym ziołową goryczką. Pełnię czuje się cały czas w ustach. To, co może troszkę...
Comment