Zacier się nie scukrza

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bekaro Wyświetlenie odpowiedzi
    Przecież piszę tak jak jest, dlatego piszę tutaj bo myślałem że się nie scukrzyło i żeby zrobić następnym razem dobrze... a balingometr nie mogę włożyć źle bo jest z termometrem.
    A nie jest to przypadkiem alkoholomierz? Gdzie go kupiłeś?
    Last edited by anteks; 2011-12-15, 00:14.
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

A wyciągnąłes go z opakowania?
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
        Klimat jak u Wołoszańskiego
        Balingomierz, który w wodzie pokazuje 7, a w zacierze mniej niż zero? Nie uwierzę, póki nie zobacze może Ty poważnie wkładasz go nie tą stroną, co trzeba
        Też się dobrze bawię

Bekaro, co Ty w ogóle i gdzie wsypałeś, bo póki co wywnioskowałam z Twoich wypowiedzi, że zacier po chmieleniu wtłoczyłeś do fermentora, filtracji nie robiłeś? Drożdże dodałeś? Co to znaczy "zneutralizowana barwa" - pierwsze słyszę?

Koledzy też nieźle mieszają - Feti, na mące próba będzie pozytywna, nie negatywna.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Feti
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.10
          • 801

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Koledzy też nieźle mieszają - Feti, na mące próba będzie pozytywna, nie negatywna.
          Ja pitole, jakie głupoty pierdole. Przepraszam. Tak se zaimprowizowałem. NA logikę powinno być inaczej. Koniec udzielania bzdetnych rad. Przepraszam za bzdury jeszcze raz.

Comment

• strzelczyk76
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2003.11
            • 823

kurcze wymiękam...

nie bulka i jeszcze ten ballingometr - to już przekracza granice mojej wyobraźni

chyba faktycznie zrealizuję mój projekt koszulki, chce ktoś jeszcze

ale żeby nie było niemerytorycznie - jedna rada - płyn lugola nie zmieni barwy na neutralną - po prostu ma sie nie robić granatowy,
            ma zostać przy swojej barwie - wtedy jest ok
            Attached Files
            NORMALNOŚĆ

Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

Comment

• Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76 Wyświetlenie odpowiedzi
              chyba faktycznie zrealizuję mój projekt koszulki, chce ktoś jeszcze
              Ja chętnie
              JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Feti
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.10
                • 801

Mąka z wodą potraktowana lugolą zrobiła się granatowa. Musiałem sprawdzić. To ja już nic nie wiem.

Comment

• bogdan62
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2004.10
                  • 173

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                  Mąka z wodą potraktowana lugolą zrobiła się granatowa. Musiałem sprawdzić. To ja już nic nie wiem.
                  Prawidłowo, pomiar na zawartość skrobii wyszedł pozytywny, bo w mące jest skrobia.

Comment

• bogdan62
                    • 2004.10
                    • 173

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bekaro Wyświetlenie odpowiedzi
                    . a balingometr nie mogę włożyć źle bo jest z termometrem.
                    ???
                    do tego prowadzi jeszcze kabel, czym kolega robi pomiary, zdjęcie byłoby wskzane. Nie spotkałem się z takim rozwiązaniem, ale może mam braki.

Comment

• Feti
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.10
                      • 801

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
                      Prawidłowo, pomiar na zawartość skrobii wyszedł pozytywny, bo w mące jest skrobia.
                      Jestem niekomunikatywny. W moich poprzednich postach pisałem o próbie jodowej na mące, aby Bekaro zobaczył, jak wygląda próba pozytywna, czyli jak skrobia jest niescukrzona. Zapewne u niego była scukrzona i powinna wyglądać inaczej.

Comment

• moracz
                        • 2009.11
                        • 121

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan62 Wyświetlenie odpowiedzi
                        ???
                        do tego prowadzi jeszcze kabel, czym kolega robi pomiary, zdjęcie byłoby wskzane. Nie spotkałem się z takim rozwiązaniem, ale może mam braki.
                        Jest to zapewne po prostu zwykły areometr w skali Ballinga, z wtopionym weń (w środku wewnątrz szklanej 'bańki') termometrem cieczowym, którego koniec jest na samym spodzie bańki, dzięki czemu ma kontakt z badaną cieczą i wskazuje jej temperaturę - mierzymy jednocześnie i gęstość i temperaturę i wiemy jaką poprawkę zastosować jeśli jest inna od temperatury, w jakiej areometr został skalibrowany. Nawet na studiach bawimy się tym nieco 'staroświeckim' sprzętem, ja osobiście wolę zwykły areometr i osobny termometr elektroniczny.

Zdjęcie rzeczonego sprzętu pod linkiem: TU
                        Last edited by moracz; 2011-12-15, 12:02.

Comment

• bogdan62
                          • 2004.10
                          • 173

W którymś z postów była wzmianka o bateriach, w innym o kablu, tymi wzmiankami sugerowałem się.

Comment

• jacekan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2011.05
                            • 388

Balingometr ślometr. Dawno, dawno temu, za siedmioma górami, za siedmioma rzekami .. nikt nie używał takich przyrządów. Wystarczyło, że głównemu browarnikowi portki do krzesła z rozlaną brzeczką się przykleiły i było cacy
                            Last edited by jacekan; 2011-12-15, 13:35.
                            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ja chętnie
                              Takoż i ja.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• kony
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2005.08
                                • 1701

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedzi
                                Mąka z wodą potraktowana lugolą zrobiła się granatowa.
                                Nie ma czegoś takiego jak "lugola", Lugol to nazwisko

Comment

Przetwarzanie...
                                X